Last news in Fakti

21 Януари, 2015 11:44 828 0

Работодателите са против вдигането на осигуровките

  • васил велев-
  • бизнес-
  • работодатели-
  • осигуровки-
  • пенсии

Диалогът между бизнеса и държавата отсъства, коментира председателят на АИКБ Васил Велев

Работодателите са против вдигането на осигуровките за пенсия, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Във вторник вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин предложи комплекс от мерки, свързани с пенсионната система, сред които и

увеличаване на осигурителните вноски

за следващите 12 години с общо 4.5 процентни пункта. По думите на Калфин това ще освободи до 2027 година 200 млн. лв. годишно, а с натрупване над 1 млрд. лв. в НОИ.

По повод новия кръг от преговори за пенсионната реформа председателят на АИКБ Васил Велев коментира, че трябва да се чуят различните мнения и искания на отделните страни. Той определи включването на представители на партиите в преговорите като опит на социалния министър да сближи позициите. Консенсус, обаче, било ясно, че няма да бъде намерен, подчерта Велев, и допълни, че бизнесът е против каквото и да било увеличаване на осигуровките.

По думите му има

три мита, които трябва да бъдат развенчани.

Той подчерта, че единият е, че непременно, на всяка цена, включително и с цената на „замразяване на всичко", на „изпепеляване на икономиката" трябва да се балансира бюджетът на НОИ.

„Не - трябва да се балансира бюджетът на държавата - консолидираният бюджет", коментира Велев и допълни, работодателите не разбират, защо пенсиите не се плащат от други данъци, а само от приходите от осигуровки, какъвто пример има и други страни.

„Вторият мит, който трябва да бъде разсеян, е че

осигуровките у нас са ниски.

Всъщност данък „труд", както го наричаме, е най-високият данък у нас. Или, за да вземете 100 лева, бюджетът трябва да вземе 50 лв. Или 50%. 20% е ДДС- 50% е данък „труд"", коментира Велев. В този смисъл той подчерта, че ако трябва да се увеличава някакъв данък, това не трябва да е данък „труд". - „И без това пазарът на труда стагнира и не е това начинът да бъде раздвижен".

„Третият мит е, че от намаляването на осигуровките в миналото не е имало никаква полза и някакви 20 млрд. лв. са потънали. Не, сметките са точно обратните - в резултат на намаляване на осигуровките се

увеличи три пъти средната работна заплата.

Увеличи се заетостта тогава - и в резултат се събраха много повече приходи в хазната. Механичното увеличаване на осигуровките не води до линейно увеличаване на приходите в хазната", коментира Велев.

По думите му проблемът с пенсионната система се състои в това, че „малко работещи, плащат пенсиите на много пенсионери. - "Пенсионерите са около 2 млн., заетите в икономиката са 1.7 млн. Другите са на бюджетна издръжка, т.е. те получават от бюджета, не внасят в бюджета нетно. Или 1.7 млн. плащат пенсиите на 2 млн. пенсионери и още половин милион заплати на бюджетната сфера", коментира Велев.

По думите му решението на проблема е в повишаване на ръста на икономиката, ограничаване на сивия сектор и др.

Велев посочи още, че е

необходимо да бъде възстановен диалогът между правителството и бизнеса.

По думите му към момента такъв отсъства и посочи за пример споразумението между синдикатите и правителството за промени в пенсионната система и увеличаване на минималната работна заплата- първото- сключено в неделен следобед, а второто без участието на бизнеса. Велев заяви още, че от работодателската организация обмислят да обжалват увеличаването на минималната заплата във Върховния административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА