Last news in Fakti

11 Февруари, 2015 12:42 1 102 0

ДКЕВР проверява ЧЕЗ за тока в с. Лозен

  • чез-
  • лозен-
  • ток-
  • цени

Новите цени на тока ще се решават след приемането на промените в закона за енергетиката

Ще бъде извършена проверка по жалбите на абонатите на ЧЕЗ от с. Лозен. Жителите му протестираха в неделя срещу честите спирания на тока.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова е разпоредила проверка на случая.

Тя все пак коментира, че все още не е ясно какви санкции ще получат от ЧЕЗ. По въпроса не може да се даде отговор преди проверката да е приключила.

„Бих искала много стриктно да се спазва процедурата и да не давам никаква информация, която би била мое лично становище“, аргументира се Светла Тодорова.

По закон най-голямата санкция е 1 млн. лв. Голямата трагедия за живеещите в с. Лозен е, че от честите спирания на тока много от електроуредите им са изгорели и не работят.

Хората от месеци негодуват срещу честите прекъсвания на ток от страна на ЧЕЗ. Освен неудобството от липсата на ток, особено в студените зимни месеци, честите прекъсвания на електрозахранването водят и до повреждане на електроуреди.

От центъра за обслужване на клиентите на ЧЕЗ постоянно отговарят, че има авария, която ще бъде отстранена. След това токът идвал, за да спре след това. Има дни, в които токът се спира по 20 пъти на ден в интервали от по 5-10 минути, разказват жители на с. Лозен.

Колко ще плащаме за ток ще стане ясно след приемането на промените в Закона за енергетиката, разкри председателят на ДКЕВР.

Промените се очаква да бъдат гласувани до няколко седмици от Народното събрание. Те предвиждат промяна на правилата за изкупуване на електроенергия от когенерации, заводски централи и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

В момента се водят и преговори между Националната електрическа компания /НЕК/ и американските електроцентрали от ТЕЦ Марица – Изток.

Светла Тодорова все пак разкри, че очаква да не запази поста си след като промените бъдат приети и по тази причина не искала да предопределя новите цени на тока.

Промените предвиждат разделянето на комисията на две части и избирането на нови членове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА