Last news in Fakti

11 Февруари, 2015 18:01 1 437 0

Тайван засилва връзките си със САЩ

  • сащ-
  • тайван-
  • ма инцзю-
  • пресидент-
  • барак обама-
  • търговия-
  • инвестиции-
  • икономическо сътрудничество

На официално посещение в Тайван пристигна Джоузеф Р. Донован - младши управляващ директор на вашингтонския офис към Американския институт в Тайван

Президентът Ма Инцзю заяви, че връзките между Тайван и Сащ се развиват и за в бъдеще ще се разширяват в целия спектър от дейности.

„Откакто стъпих в длъжност през май 2008 г., правителството поддържа спокоен и праволинеен подход към двустранните отношения”- заяви Ма. „Това помогна за възстановяването на взаимното доверие и допълнително усили дългогодишната връзка между Тайпе и Вашингтон”.

Ма направи своето изявление  по време на приема в президентството в Тайпе на Джоузеф Р. Донован – младши управляващ директор на вашингтонския офис към Американския институт в Тайван. Донован е в страната на едноседмично посещение за обмен с висши държавни служители по въпроси от взаимен интерес.

Според президента, доказателство за добрите отношения между Тайван и САЩ, са думите на Барак Обама, изказани на две различни събития през ноември миналата година, когато последният е похвалил Тайван за процъфтяващата демокрация на нацията и е потвърдил своята ангажираност във връзка с отношенията между страните.

В икономически аспект също се забелязват съществени промени, особено що се отнася до двустранната търговия. Ма Инцзю сподели, че през 2014 г. Тайван е надминал Индия и Саудитска Арабия и е станал 10-ият по-големина търговски партньор на САЩ, а САЩ на свой ред измества Япония и вече е втори водещ партньор на Тайван.

Президентът на Република Китай изрази своите надежди, че двете страни ще съумеят да се възползват от положителната ситуация и на база това ще задвижат и преговорите за постигане на споразумение във връзка с инвестициите и електронната търговия, залегнали като основни теми и в Рамковото споразумение за двустранна търговия и инвестиции.

По отношение на регионалната икономическа интеграция, Ма потвърди ангажимента на правителството да спомогне за създаване на равни условия за страната в световната търговия чрез присъединяване към Транс-тихоокеанското партньорство и Регионалното всеобхватно  икономическо партньорство.

„Сигурността също е ключов аспект в нашите отношения” заяви тайванският президент, допълвайки,че това се подчертава и с продажбите на оръжие на Тайван през последните 6 години, които са на стойност 18.3 милиарда щатски долара.

По думите му Тайван, в ролята си на активно действащ субект и ценен член на международната общност, ще продължи с  насърчаването на  регионалния мир и с предоставянето на хуманитарна помощ.

В отговор Донован на свой ред даде думата си, че САЩ остава ангажиран със сигурността и икономическата независимост на Тайван. Той сподели,че се надява двете страни да продължат сътрудничеството си и обсъждането на  ключови въпроси като регионалната икономическа интеграция и безопасността на храните. Той аплодира Тайван за активната му роля в бедствени ситуации, като подчерта и усилията на правителството в борбата с епидемията Ебола в Африка и подпомагането на бежанците в Близкия изток.

Донован също изрази своите съболезнования към близките на загиналите в самолетната катастрофа, състояла се по-рано този месец.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА