Last news in Fakti

9 Март, 2015 13:35 1 559 0

Стартова треска

  • владислав хаджидинев-
  • fibank-
  • пиб-
  • стартова треска-
  • треска

Разнопосочна седмица за международните пазари на акции

Стартова треска - 1
Снимка: АП/БТА

Разнопосочна седмица за международните пазари на акции.

Докато европейският индекс Euro Stoxx 50 постигна не лош резултат от 0.52 процента, то американският S&P 500 загуби около 1.58 процента. Това коментира Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно банкиране" в ПИБ.

Ново начало

Основният фактор за доброто представяне на европейските пазари е безпрецедентната програмата за икономическо стимулиране (наречена количествено улеснение), която Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне тази седмица. Програмата се очаква да продължи поне година и половина, а първоначално - обявеният й размер е 1,1 трилиона евро.

От днес ЕЦБ започва да купува облигации издадени от държави - членки на Еврозоната. Това ще увеличи ликвидността в Еврозоната и ще помогне лихвените нива в да продължат да се понижават.

Идеята е по този начин да се създадат условия за повече кредитиране в европейската икономика, което да създаде по- добра бизнес среда.

В началото на следващата седмица ще бъдат представени и първите доклади за покупките, които ЕЦБ ще направи през тази седмица и това ще даде повече ясното за начина, по който количествено улеснение ще се провежда.

Ефектът върху европейската икономика и върху пазарите на акции се очаква да бъде положителен. В САЩ подобна програма бе проведена в периода между 2008 – 2014 година, а резултат беше положителен: безработица (която бе достигнала 12 процента в пика на кризата през 2008г) бе нормализирана, икономическият растеж приближи историческите си темпове, а пазарите на акции поскъпнаха с над 180 процента и достигнаха до нови исторически рекордни стойности.

Реалистично погледнато подобен сценарий едва ли би се повторил и в Европа по същият начин, но в голяма степен ефектът се очаква да бъде подобен.

Силни данни – песимистични очаквания

В края на миналата седмица в САЩ бе публикуван месечният доклад за състоянието на американската работна сила. Данните бяха убийствено добри и надминаха консенсусните очаквания за пореден път.

През февруари американската икономика е създала 295 хиляди нови работни места вместо прогнозираните 240 хиляди. Нивото на безработица също изненада положително, достигайки 5,5 процента, вместо очакваното ниво от 5,7 процента.

За съжаление тези добри новини изплашиха американските пазари на акции, защото засилиха очакванията, че Федералният резерв на САЩ (Фед) да започне да покачва лихвените проценти в икономиката. А това не е добре за бизнес средата и за цените на акциите.

До миналата седмица доминираше очакването, че Фед не иска да бърза с покачването на лихвените проценти, защото осъзнава, че подобно действие би създало рискове за икономиката и за финансовите пазари. Проблемът е, че Фед не може да чака твърде дълго, в случай, че икономика започне да се развива с още по- високи темпове, защото това може да създаде инфлационни рискове. И така за международните финансови пазари въпросът с повишена трудност си остава: кога Фед ще започне да покачва лихвените проценти?

Action Plan

От началото на годината европейските пазарите на акции поскъпват като за световно, за разлика от американските, които изостават. Пазарният индекс Euro Stoxx 50 се е покачил с над 14 процента, а американският S&P 500 с близо 2 процента. Тази тенденция е отражение на различните монетарни политики на съответните централни банки. Докато ЕЦБ започва масивно да налива ликвидност и да понижава лихвените проценти в европейската икономика, то Фед затваря подобен цикъл и се готви да покачва лихвените проценти. Следователно, виждането ни от началото на годината, че европейските пазари на акции ще бъдат по-атрактивни от американските такива се запазва. Успех!

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА