14 Април, 2015 17:06 1 449 0

Nokia се готви да погълне Alcatel-Lucent

  • alcatel-lucent-
  • nokia-
  • поглъщане-
  • телекомуникации

В същото време френският политически елит е разтревожен, че сделката може да доведе до съкращения в сектора на телекомуникациите

Nokia се готви да погълне Alcatel-Lucent - 1
Снимка: АП/БТА

Финландската телекомуникационна компания Nokia e в напреднали преговори за купуването на френско-американската Alcatel-Lucent, съобщава деловият френски в. „Лез Еко“.

Новината предизвика оживление на борсата в Париж. В същото време френският политически елит е разтревожен, че сделката може да доведе до съкращения в сектора на телекомуникациите и свързаните с него индустрии и производства. Около 17,30 часа (българско време) се очаква френският президент Франсоа Оланд да приеме президентите на Nokia и Alcatel-Lucent.

Пожелал анонимност източник от Елисейския дворец разкри, че сделката може да бъде структурирана по такъв начин, че Франция да може да запази влиянието си и в новата компания, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

„Блумбърг“ коментира, че големият печеливш от сделката е Nokia, която се нарежда веднага след шведите от Ericsson AB и преди китайската Huawei като производител на телекомуникационно оборудване.

В момента не се съобщават на каква стойност ще е сделката. "Блумбърг" прогнозира, че ще бъдат платени 12,7 млрд. евро или Nokia ще плати 4,5 евро за акция от френско-американската компания.

Инвеститорите оцениха разнопосочно новината. Акциите на Alcatel-Lucent на борсата в Париж поскъпнаха с 14%, а тези на Nokia в Хелзинки поевтиняха със 7%, отбелязва Евронюз.

Alcatel-Lucent и Nokia са смятани за нетолкова ключови играчи на пазара на телекомуникациите. Alcatel-Lucent, се появи през 2006 г. от сливането на френска и американска компании. Оттогава концернът непрестанно изпитва трудности. От своя страна Nokia, която беше през 90-те години на миналия ХХ в. абсолютен шампион на пазара пазара на мобилни телефони, не се вписа в новия тренд и беше принудена да продаде бизнеса си в сегмента за смартфони на американската корпорация Microsoft, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА