Last news in Fakti

5 Май, 2015 09:14 2 235 3

Кои чуждестранни инвеститори бягат най-бързо от Великобритания

  • капитал-
  • отлив-
  • великобритания-
  • русия

356 млрд. USD е сумата, която е изнесена от Великобритания през последните 15 месеца. На първо място по износ на капитали са руските предприемачи, а причината са въведени срещу Русия санкции.

За първото тримесечие на 2015 г. от Острова чисто са изнесени 68 млрд. USD, като само за март сумата е 24 млрд. USD, сочат данните на консултантската компания Cross Border Capital. Информацията отразява чистото движение на капитали и не показва откъде идват парите и къде отиват. Три са, според анализатори, причините за масовото изтегляне на чуждестранни капитали от Великобритания. На първо място кризата Русия-Украйна. На второ са въпросителните относно това как ще се отрази референдумът за Шотландия върху икономиката и третата причина е неопределеността на предстоящите на 7 май парламентарни избори във Великобритания.

Що се отнася до изтеглянето на руските капитали, то процесът започна през 2014 г. с въвеждането на санкциите срещу Москва и се задълбочи през декември миналата година, когато президентът Владимир Путин призова бизнесмените да върнат парите в родината.

Cross Border Capital води статистика, която отчита движението на капитала от 35 години. В момента отливът е най-висок. Последния път, когато се отчита значителен износ на капитал е било през 2005 г. и 2010 г. като и двата пъти причината са били парламентарните избори на Острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Нека им, да видят хубаво ли е само да експлоатират. Живеят с традиции от векове а забраняват това на другите. За тях парите са всичко. Това са много капитали и ще им се отрази зле.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Ти изобщо имаш ли си на идея какви пари се въртят в Англия!Тия 360 млд. са няма и 10% от една банка от Ситито,а там са стотици.Губещите са руснаците,защото няма кой да им ги управлява и съответно увеличава,ама нали бащицата е казал,трябва да се плащат заплатите в Русия,но който харчи без да изкарва далеч не стига.
  • 3 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    изнесоха си руснаците парите и направиха място за китайци,индиици,пакистанци,араби...великобритания е единствената държава в европа дето нищо не и зависи от русия.ни суровини ,ни технологии, ни финанси.