Last news in Fakti

8 Май, 2015 08:55 1 761 0

Победителят Дейвид Камерън

  • великобритания-
  • дейвид камерън-
  • избори-
  • консерватори-
  • либерали

Най-голямата изненада от вота през 1945 г. е почти еднопартийното управление на Шотландия

Победителят Дейвид Камерън - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът на Великобритания има шанс отново да състави правителство, отбелязва Би Би Си.

Консерваторите имат реална възможност да получат мнозинство. Това става възможно след месеци на управление в коалиция, отбелязва в. „Гардиан“.

Резултатите дават възможност на

Дейвид Камерън да състави кабинет на малцинството.

Другата възможност е да започне преговори за съставяне на голяма коалиция по германски модел. Това се налага, защото либерал-демократите отбелязаха крах на изборите. Доскорошните коалиционни партньори едва ли ще съберат 10 депутата.

Предварителните данни дават на консерваторите 316 места в 650-местната долна камара на британския парламент.

За опозиционната Лейбъристка партия се очертават 239 места, а трето място е Шотландската национална партия с 58.

Партията на либерал-демократите, според екзитпола, получава 10 мандата, а евроскептичната Независимата партия на Обединеното кралство (UKIP) – 2.

Най-голямата изненада от вота през 1945 г. е почти

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави британския си колега Дейвид Камерън за победата на проведените вчера парламентарни избори. „Тази победа отразява положителната оценка и доверието на британския народ за успешната Ви дейност като министър-председател в труден период на големи предизвикателства пред Европа и света”, посочва премиерът Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.
„Използвам повода, за да подчертая увереността си, че ползотворното сътрудничество между нашите две държави, както и успешното ни взаимодействие в рамките на НАТО и по въпроси от европейския дневен ред, ще се задълбочават и разширяват”, се казва в телеграмата, с която българският министър-председател отправя най-искрените си пожелания към Дейвид Камерън за здраве и по-нататъшни успехи.

еднопартийното управление на Шотландия.

Сривът на лейбъристите и либерал-демократите дават възможност на лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън да се превърне в ключов играч при определянето на бъдещето управление на Острова.

Евроскептичният политик Найджъл Фарадж не успя да повтори успеха си на европейските избори. По този начин се потвърдиха анализите, че Лондон няма намерение да напуска ЕС, а по-скоро да предоговори своята роля в Общността.

Лидерството сред лейбъристите и либерал-демократите отново е на дневен ред.

Лидерът на либерал-демократите Ник Клег по всяка вероятност ще трябва да отстъпи на втори план. Резултатите показват, че не се сбъднаха неговите прогнози, че партията ще бъде приятната изненада на изборите. В същото време загубата е най-тежката от 70-те години на ХХ в.

Тим Фарон, един от вероятните наследници на Клег, заяви, че резултатите от вота са сигнал, че доскорошната коалиция е била във вреда на партията.

Лейбъристите също са изправени пред въпроса за лидерството. Ед Милибанд губи пореден вот. Лейбъристите губят ключови места в Шотландия, Англия и Уелс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА