Last news in Fakti

4 Юни, 2015 09:21 1 022 1

Животновъди искат минимална цена за изкупуване на млякото

  • мляко-
  • животновъди-
  • минимална-
  • цена-
  • изкупуване

15-ти пореден месец има срив в изкупната цена на млякото

Животновъди от Русенско настояват за въвеждането на защитна минимална цена на кравето мляко от 85 стотинки. В момента литър сурово мляко в региона се изкупува за 50 стотинки, което обрича фермите на фалит, предаде БНТ.

От 20 години Емилия и Сашо Ангелови отглеждат крави в стопанството си в село Николово. Признават, че оцеляват само, защото имат редовни клиенти, които купуват част от млякото  директно от фермата им.

- Цената е малко по-различна, защото, който оценява, че взима по-добро качество е по -добре платено,- казва Емилия.

Останалото количество обаче дават на лицензирана мандра срещу 50 стотинки литъра.

- Този срив се получи, защото вкарват от Западна Европа суровина на по-ниски цени, – казва Сашо. – Нашата себестойност още не е на стандарта на други държави. Те са светлинни години напред. Получават 300 евро на глава животно, а ние 7 лева за овца. То е смешна работа.

15-ти пореден месец има срив в изкупната цена на млякото, заради руското ембарго и отпадането на млечните квоти, потвърди заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. За да компенсира загубите в сектора, държавата отпусна 26 милиона лева по схемата „Де минимис”. Парите ще стигнат до животновъдите през юли. Те обаче няма да решат проблема в дългосрочен план.

„Основният проблем при влизането на мляко и млечни продукти от Стара Европа  е свързан с разликата в конкурентоспособността на нашите производители.  И тук е инструментът „инвестиции” по програмата за подпомагане на селските райони. Само през този първи приемда повишим конкурентноспособността на животновъдите. Тук е инсрументът „инвестиции” в животновъдството. Само през този прием по мярка 4-1 са постъпили 510 проекта за модернизация на животновъдни ферми”, посочи Васил Грудев.

В края на юни ще бъде отворена мярката „Млад фермер”, чийто бюджет е 35 милиона евро. За да улеснят стопаните, Националните служби за съвети в земеделието ще изготвят бизнес плановете им безплатно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Редно е да има минимална изкупна цена на млякото. Какво се получава сега - изкупуват го на 50 ст, а го продават на 2 лв.