Last news in Fakti

10 Юни, 2015 14:58 884 0

БСП: Спорни са промените за горите

  • бсп-
  • гори-
  • закон-
  • промен

Предлаганите инициативи няма да решат проблемите в сектора

Предлаганите промени в закона за горите са изработени набързо и не създават предпоставки за решаване на основния въпрос, а именно спиране на безогледната и незаконна сеч. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Светла Бъчварова. По думите й тези промени не са обсъждани в работна група с участието на браншови организации и мотивите към тях са спорни.

Според Бъчварова не е приемливо да се отлага за 2017 г. изискването за транспортните средства да са оборудвани с джи пи еси, което е искане и на левицата. „Година и половина ние няма да имаме информационна система, която да създаде предпоставки за контрол. В същото време обаче се предлага организирането на национален Биг Брадър за сметка на собствениците на цехове и складове, които съхраняват и преработват дървесина”, продължи Бъчварова. По думите й собствениците се задължават да имат камери на фона на липсата на такива на контролно-пропускателните пунктове.

Относно осигуряването на възможност за контролна проверка на товари по всяко време и на всеки маршрут, Бъчварова попита защо са пропуснати горските пътища. Тя каза още, че буди съмнение и желанието да се контролира във време, което е светлата част на деня. „Какво ще правим? Ще питаме БАН коя е светлата част на деня ли?”, попита още депутатът от левицата. Бъчварова предлага да се забрани дърводобивът и транспортът извън рамките на работния ден.

Депутатът от левицата определи като спорна процедурата, при която ако собственикът на възстановена собственост върху ниви в рамките на 3 години не почисти тази земя, която се е превърнала в някаква горска територия, със заповед на министъра тя да бъде призната за горска територия. „Нито една държава в света не може да си позволи да намали по този начин обработваемата земя”, категорична бе Бъчварова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА