Last news in Fakti

11 Юни, 2015 10:34 1 044 0

Камилският грип свали лихвата в Южна Корея

  • мерс-
  • камилски грип-
  • южна корея-
  • лихва-
  • централна банка

Страхът от епидемия от камилски грип в Южна Корея може да забави ръста на икономиката

Камилският грип свали лихвата в Южна Корея - 1
Снимка: АП/БТА

Централната банка на Южна Корея реши да свали основната лихва на рекордно ниско ниво. Причината е желанието да се подкрепи икономическия растеж на четвъртата икономика в Азия на фона на бушуващия в страната синдром на Близкоизточния респираторен синдром (MERS, известен и като камилски грип).

Решението на Централната банка е да свали лихвата с 0,25 процентни пункта до 1,5%.

Анализатори вече на няколко пъти предупредиха, че страхът от епидемия  от камилски грип в Южна Корея може да забави ръста на икономиката.

Вече стана известно, че туристическата индустрия на страната е сериозно засегната.

Предприемачи вече поискаха стимули за експортно ориентираната икономика на Южна Корея. От избухването на болестта износът е паднал с 10,9% на годишна база, което е най-голямото от началото на световната икономическа криза през 2009 г., когато беше отчетен спад от 20%.

Властите в Сеул съобщиха за 14 нови случая, увеличавайки до 122 броя на заразените. Това е най-голямото регистрирано огнище на камилски грип извън Саудитска Арабия.

Хонконг потвърдиха, че двама души, които наскоро са пътували до Сеул, се изследват. Досега са били изследвани други 31 души, които са се оказали здрави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА