Last news in Fakti

8 Юли, 2015 11:05 2 309 6

БРИКС прави свой МВФ със $100 млрд.

  • брикс-
  • мвф-
  • фонд-
  • долари

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) подписаха споразумения за условията за взаимна подкрепа в случай на криза. Инициативата може да е в помощ на Русия, ако санкциите на Запада срещу нея се втвърдят, отбелязват икономисти, цитирани от РБК.

Банката на Русия в официално съобщение потвърди новина, отбелязвайки че за целта между Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР ще бъде създаден пул на валутните резерви на БРИКС и са създадени правила за неговата работа.

Целта на пула е да отпуска долари на страна-членка, която изпитва трудности с доларовата ликвидност. По този начин ще се гарантира финансовата стабилност на страните – участници.

Подписаното в Москва споразумение регламентира правата на централните банки от БРИКС в новосъздадения пул. Той ще разполага със $100 млрд., от които $41 млрд. ще бъдат дадени от Китай, а по $18 млрд. — Бразилия, Индия и Русия, последните $5 млрд. — ЮАР.

РИА Новости вече писа, че резервите ще се използват като инструмент за подкрепа в случай на краткосрочен натиск над платежния баланс, така и превантивен инструмент в случай на проблеми с платежните баланси.

Инжекциите от новосъздадения пулт ще се определят чрез специална формула. Структурата ще бъде ръководена от управителен съвет, постоянен комитет и координатор, неговите функции ще бъдат изпълнявани от страната-председател на БРИКС.

Това е по-скоро политически сигнал към останалия свят за амбициите на БРИКС, твърдят анализатори пред Интерфакс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Уж страните в БРИКС щяха да елимиминират ДОЛАРА като валута за разплащане и да работят само с рубли и вони,пък то ко стана...Пък колкото до тия 100 млр. долара уставен фонд-то на кого по-напред да се помага?!Русия е на дъното,а Китай чета че му се срутила фондовата борса и е на път да дестабилизира частично цялата световна икономика .Разберете го бе русофили ниедни- настоящето и бъдещето на света е свързано само и единствено с икономиките на САЩ и Европа и ако не са те,няма да има човечество!!!

    Коментиран от #2

  • 2 еееех

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Естествено,че ще имат на разположение и някой друг долар.Почакай да пуснат новите банкноти ,със златна лента.Когато и да решиш палиш банкнотите,остава ти златото,а както знаем златото си е злато.

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "еееех":

    Естествено че китайското "златно" е бронзово "златно",но важното е че те разбрах от "първия път":)
  • 4 митака

    0 0 Отговор
    ...Нищо не си разбрал,щом все още мислиш ,че гЕйропа и педеСАЩ водят политиката...

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "митака":

    Ами "поживьом,увидим"...как ще палиш китайско-руско-индийски пари и ще се обзавеждаш със тежки златни ланци от "златната им лента":)
  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Горките руски тролчета, колко им се иска и от икономическото джудже Русия нещо да зависи...

    Русия с нейното БВП, което е 9% от БВП на ЕС.

    Жалка историйка за мишка, която след като се е наджасала с водка, тръгнала да скача на котарака!