Last news in Fakti

12 Септември, 2011 16:55 1 788 0

„Лукойл” ще строи нова мощност в Бургас

  • лукойл-
  • бургас
„Лукойл” ще строи нова мощност в Бургас - 1
Архив

Руската петролна компания „Лукойл” ще строи нова мощност в рафинерията си в Бургас.

Това става ясно от разпространено от пресслужбата на компания видео.

Президентът на „Лукойл” Вагит Алекперов се надява в края на септември в Бургас да се подпише в присъствието на българския премиер Бойко Борисов договор за строителство на новата мощност.

Тя ще работи по технологията хидрокрекинг, което ще позволи да се повиши качеството на предлаганите от компанията горива и масла.

Строител на новата мощност ще бъде френската „Текнип” (Technip), която е поела ясен ангажимент да приключи със строителството за 35 месеца.

Новата производствена инсталация ще бъде най-голямата в Източна Европа по капацитет и използвани технологии, заяви Алекперов, цитиран от специализираните сайтове.

Президентът на „Лукойл”  съобщи също така, че през идното десетилетие концернът ще инвестира в нефтопреработка 25 млрд. долара. През април стана ясно, че компанията ще инвестира между 2010-2019 г.  16,3 млрд. долара в рафинериите си в Русия, Холандия и България.

От десетте рафинерии, които „Лукойл” притежава, половината са извън Русия.

 В края на миналата година общата производствена мощност на рафинериите на компанията е била 71,5 млн. тона годишно.

Рафинерията „Лукойл Нефтохим” има капацитет от 9,8 млн. тона, но реално използва малко над половината потенциал на съоръжението - миналата година там са преработени 5,95 тона петрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА