Last news in Fakti

13 Септември, 2011 17:40 1 102 0

Трайчо Трайков: „България ер“ и „Алма тур“ се държат безотговорно

  • трайчо трайков-
  • иво маринов-
  • българия ер-
  • алма тур
Трайчо Трайков: „България ер“ и „Алма тур“ се държат безотговорно - 1
БГНЕС

Поведението и на двете компании - „България ер“ и „Алма тур“, е изключително безотговорно на фона на усилията, които държавата прави за популяризиране на българския туризъм.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща в министерството по повод кризата с блокираните чужди туристи.

Това, което фирмите са допуснали да се случи, е „безумно", категоричен е министърът.

Трайков покани изпълнителните директори на компаниите "Алма тур", "Алма тур флай" и "България Ер". След срещата, продължила над три часа,министърът заяви, че поведението на двете фирми изглежда нерационално и не личи в последните два дни да се случва нещо за разрешаване на проблема.

Около стотина туристи са останали у нас от уикенда, има и такива, които в момента са на почивка в България, а връщането им е под въпрос – общо около 600 души.

По думите на министъра решението, което се търси, е „България ер” да извози туристите, които още не са си тръгнали, като след това да бъде обезщетена от застраховката им.

По-рано министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че „България ер” продължава да извозва чуждестранните туристи.

„Местните туроператорски компании, които са в пределите на Русия, на балтийските държави, на Финландия, заплащат още веднъж стойността на полетите и след това – изискват възстановяване на средства в различните държави от съответните гаранционни фондове, както във Финландия стана с Агенцията за защита на потребителя. Оттам нататък може да си водят дела за пропуснати ползи спрямо „Алма тур”“, каза още Московски.

Кризата с туристите на бургаското летище започна в петък, след като от националния превозвач "България ер" съобщиха, че анулират чартърите, резервирани от "Алма тур". Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева.

Днес сутринта „България ер“ разкри, че при тях е постъпила информация за съществуващи проблеми с обслужването на кредити на групата „Алма тур“ към български банки в летния сезон. Става въпрос за кредит в размер на 8 млн. долара за финансиране на авиационна дейност и кредит в размер на 18 млн. евро за хотелска дейност.

Проверка в Търговския регистър показа, че „Алма тур флай" (фирмата длъжник на превозвача) е заложена пред „Емпорики банк“ и „България Ер“.

Дългът към авиокомпанията е 5 887 300 евро и 21 289 700 щатски долари, а лихвата (заедно с неустойките) – 1,5% на месец.

По-рано днес от „България ер“ съобщиха още, че за натрупания дълг ще си потърсят правата в съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА