3 Август, 2015 15:34 1 594 0

До последния момент

  • пазарите на акции-
  • пиб-
  • последния момент

Позитивна седмица за пазарите на акции. Американският индекс S&P 500 завърши седмицата с доходност от 1.16 процента, а европейският Euro Stoxx 50 с едва 0.02 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Както предположихме миналата седмица, и двата индекса успешно удържаха тестове на ключовите си нива, респективно от 2050 точки за S&P 500 и 3500 точки за Euro Stoxx 50, с което потвърдиха, че дългосрочната тенденция на пазарите все още е възходяща.

Икономическа сила

Една от основните теми на миналата седмица бяха публикуваните данни за икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие на годината. За периода американската икономика е нараснала с годишен темп от 2.3 процента, което разбира се, е супер новина.
Нещо повече – през второто тримесечие американското вътрешно потребление се е повишило с годишен темп от 2.9 процента. Този индикатор е изключително важен за икономиката на САЩ, защото вътрешното потребление генерира около две трети от американския брутен вътрешен продукт.

Тези данни подсказват, че очакваното през тази година повишение на лихвените проценти в САЩ става все по-реалистично. Принципно, повишението в лихвените нива има негативен ефект върху пазарите на акции, но въпреки ясното очакване на това събитие, засега пазарите не реагират твърде драматично. Вероятно до момента, в който Федералния резерв на САЩ (Фед) вземе решение за първото повишение, пазарите ще следят
икономическите индикатори, а реакцията ще бъде силно повлияна от текущото състояние на американската икономика. В случай че икономическите показатели продължат да дават силни сигнали е възможно негативният ефект от повишението на лихвените проценти да остане ограничен.

Action Plan

Светлината в тунела става все по-силна. Последните няколко седмици пазарите направиха няколко опита да тръгнат решително в положителна посока, но срещаха съпротива. На няколко пъти бяха тествани ключови нива (2050 за S&P 500 и 3500 за Euro Stoxx 50), които можеха да компрометират дългосрочната положителна тенденция, но нивата бяха удържани успешно. Сега за пореден път пазарът изглежда готов да направи опит да
преодолее съпротивата и да регистрира положителен ръст. За американския S&P 500 ключовото ниво, което вероятно ще бъде тествано е 2135 точки; за европейския Euro Stoxx 50 нивото е 3700 точки.

 Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА