Last news in Fakti

18 Август, 2015 09:33 1 213 0

Генчо Генчев: Има опасност за енергийната сигурност на страната

  • миньори-
  • енергетика-
  • задлъжнялост-
  • мина-
  • проблеми

От синдиката посочиха, че ако проблемът с разплащането между енергийните фирми не бъде разрешен ще излязат на протест

Има опасност за енергийната сигурност на страната, предупреди пред БНР председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев. Според него възможно е точно преди есенно-зимния сезон, "Мини Марица-изток" да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса.

В момента четирите централи от комплекса "Марица-изток" дължат общо към 370 милиона лева на мините. Същевременно дългът на мините към техните доставчици е близо 85 милиона лева. Тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система, обяви Генчо Генчев.

От синдиката посочиха, че ако проблемът с разплащането между енергийните фирми не бъде разрешен ще излязат на протест.

Като възможност за решаване на част от проблемите в "Мини Марица-изток" от Българската минно-геоложка камара предлагат държавата да взима не повече от 50 % като дивидент от печалбата на дружеството, както и пазарно преструктуриране на енергетиката. Това заяви за "Хоризонт" председателят на камарата Лъчезар Цоцорков.

Няма как да няма промени, докато не се реструктуира пазарно-енергийната система на страната и в това отношение не прави изключение и "Марица-изток". Държавата продължава да си взема 70 % печалба като дивидент. А това до голяма степен пречи на модернизацията и развитието на държавните фирми.

В днешния ден на миньора от камарата отчитат намаляване на инцидентите в мините, 10 % увеличение на добива на полезни изкопаеми и 15 % ръст на производителността на труда, посочи Лъчезар Цоцорков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА