24 Август, 2015 12:17 1 911 0

„Черен понеделник” за азиатските финансови пазари

  • азия-
  • акции-
  • фондова борса
„Черен понеделник” за азиатските финансови пазари - 1
Снимка: АР/БТА

Предпоследният понеделник на август се превърна в истински „черен понеделник” за азиатските финансови пазари. Китай беше първенец по най-голям срив, а след него потънаха и всички останали източни пазари.

Индексът Shanghai Composite се срина с 8.45%, до 3211 пункта и по този начин падна под ключовите 3500 пункта. За индексът Hang Seng China Enterprises този понеделник също ще е запомнящ се. Спадът в цената на акциите е 6.7%, което е най-голямата загуба от 2009 г. насам.

Приетите от китайската държава мерки за стабилизиране на икономиката не успяха да накарат инвеститорите да преодолелият скептицизма си относно местната икономика. Влошаването на икономическите показатели и признаците за отлив на капитали подриват безпрецедентните опити на правителството да укрепят фондовите пазари, чиято капитализация достига 6 трлн. USD.
В своето отчаяние китайските власти дори разрешиха на пенсионните фондове да придобиват акции. Участниците на пазара окачествяват случващото се като истинска катастрофа и по всичко личи, че тя не може да бъде спряна. Ако инвестиционните фондове и компании не съкратят дела си акции, те ще бъдат принудени да закрият част от позициите си на азиатските фондови борси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА