Last news in Fakti

15 Октомври, 2015 10:04, обновена 15 Октомври, 2015 19:03 2 991 1

Българската петролна газова асоциация внесе сигнал в прокуратурата срещу Митниците

  • българската петролна газова асоциация-
  • асоциация-
  • сигнал-
  • прокуратурата-
  • митниците

Системата БАЦИС не функционира, има съмнения, че е намесен субективен фактор

На 14 октомври 2015 г. ръководството на Българска петролна и газова асоциация внесе сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция «Митници». Валентин Златев и Андрей Делчев изразяват становището на петролните и газови компании – членове на Асоциацията: Бент Ойл Ад, Булмаркет ДМ ООД, Ви-Газ България ЕАД, Газтрейд АД, Инса Ойл ООД, Литекс АД, Лукойл, ОМВ, Петрол АД, Приста Ойл Холдинг ЕАД, Ромпетрол България ЕАД, Синергон Петролеум ЕООД, Шел България ЕАД.

В сигнала се твърди, че БАЦИС би трябвало да е изградена така, че да събира и обработва данни и по този начин да бъде изцяло гарантирано постъпването на акциза в бюджета. БАЦИС трябва да е планирана така, че да се превърне в основно средство за борба с контрабандата на цигари, алкохол и горива. Компаниите са длъжни да подават информация към БАЦИС.  Фирмите са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер, като само в сектора «течни горива» вложенията са за над 150 млн. лв.

„След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници”, се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни; че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които  въобще не се отразяват в системата; буди съмнение, че се предават и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори; че основната функционалност на БАЦИС, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи. Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи”, пише в сигнала до главния прокурор.

В него се поставят въпросите:

Осигурено ли е събирането  на акциза от всички горива, постъпили  на българския пазар?

Всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС или има такива, които не са ги изпълнили точно и са осъществявали дейност, без да отговарят на изискванията на Закона?

Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях?

Спрямо кои икономически оператори са извършвани гореспоменатите „ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани?

Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е същите да бъдат проверени в момента или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция „Митници”?

По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция „Митници“) и НАП?

Предстои да бъде извършена пълна проверка на изнесените в сигнала данни.

Тази вечер се получи и отговорът на Агенция Митници, който гласи:

"Агенция „Митници“ не приема упреците на Българската петролна и газова асоциация. Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) работи в нормален режим.

В случай на необходимост Агенция „Митници“ ще окаже пълно съдействие на компетентните органи."

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина една

    0 0 Отговор
    Оставете агенция" мутрици" да си върши работата идват избори с какво ще се купуват гласове управляващите .И вие господа управляващи не пускайте реклами срещу контрабандата не работете срещу вас самите толерирайте я ,тя е единствено ваша контрабанда