28 Септември, 2011 12:36 933 0

Брюксел проверява за картел и четири наши газови компании

  • газ-
  • булгаргаз
Брюксел проверява за картел и четири наши газови компании - 1
www.capital.bg

Проверката на Европейската комисия за картел на енергийния пазар на Стария континент е обхванала и България.

Инспектират се и четири български дружества. От тях три са държавни – Българският енергиен холдинг и двете му дъщерни компании „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Четвъртата - е „Овергаз“, в която мажоритарен собственик е руската „Газпром“.

Комисията ще проверява прилагането на правилата за свободна конкуренция в търговията и разпределението на природен газ, както и спазването на ангажиментите за достъп на трети страни до газопреносната мрежа, които могат да бъдат нарушени едностранно или въз основа на двустранни споразумения, заявиха от пресслужбата на БЕХ.

Повод за проверката са две преписки – едната е поради съмнение за злоупотреба с монополно положение на европейския газов пазар. Точно по нея тече събирането на документи в 10-те европейски страни, уточняват от пресслужбата на „Овергаз“.

Другата проверка е за злоупотреби с монополно положение на българския газов пазар, където, както е известно, държавната компания „Булгаргаз” ЕАД продължава да бъде единствената с достъп до българската газопреносна мрежа, припомнят от „Овергаз“.

Екипът на Овергаз е предоставил на делегацията от Брюксел цялата информация, която инспекторите са поискали.

Очаква се ревизиите да приключат до една седмица, а самите производства до една година.

Проверките в българските дружества са свързани с дългосрочните договори за доставка от „Газпром“, каза на министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Проверката се прави съвместно с Комисията за защита на конкуренцията в България. Проверяващите получават пълно съдействие от българските власти, допълни Трайков.

Очевидно сме свидетели на един от първите опити да се налага общоевропейска политика в областта на спазване на защита на конкуренцията.

Това може да е добра практика и за българската Комисия за защита на конкуренцията, каза Трайков.

На теория газовият ни пазар е свободен от 2007 г., когато България стана страна членка на съюза, а „Булгаргаз“ беше отделен от „Булгартрансгаз“. Двете дружества обаче останаха под шапката на - Български енергиен холдинг.

Последната проверка, която България е правила на газовия пазар е от 2009 г. Тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе със заключение, че няма нарушение на правилата на свободната конкуренция. Пазарът беше проверяван съвместно с този на горивата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА