28 Септември, 2011 09:28 1 581 0

Брюксел обискира офиси на „Газпром“

  • газпром
Брюксел обискира офиси на „Газпром“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Офисите на газови компании в 10 страни вчера бяха изненадващо посетени от инспектори на ЕС заради подозрения, че може да са нарушили антитръстовото законодателство, предаде ДПА, позовавайки се на служители на Европейската комисия (ЕК).

Германската компания „Е.ОН Рургаз“, дъщерна фирма на руския концерн „Газпром“, и базираната в Австрия ОМV, която поддържа активни търговски отношения с Кремъл, потвърдиха, че техни офиси са били обискирани.

В съобщението на ЕК не бяха посочени проверените компании, а бе казано само, че фирмите са заподозрени в антиконкурентни действия като разпределяне на пазара, възпрепятстване на достъп до мрежата и на диверсифициране на доставките, както и завишаване на цените, предаде ИТАР-ТАСС.

Обискирани са били и офиси на чешката дъщерна компания на „Газпром“ - „Вемекс“, на германската RWE, както и на литовската „Летувос дуйос“, в която "Газпром" има 37 процента.

През януари Литва внесе жалба в ЕС, че „Газпром“ използва господстваща си позиция на пазара, за да оказва натиск върху литовската държава, припомня АФПедаде Франс прес. Говорител на „Газпром Германия“ заяви, че компанията няма какво да крие и спокойно очаква резултатите от разследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА