Last news in Fakti

17 Ноември, 2015 20:26 1 743 0

Какво очаква бизнесът през 2016 година

  • бизнес-
  • очаквания-
  • икономика

 

Представители на големи компании от 8 сектора на икономиката, сред които производство, лека промишленост, търговия на дребно, финанси, високи технологии, споделиха своите предимно положителни прогнози и очаквания за следващата година. Целта на събитието, което се организира от седмично икономическо издание, е да бъде полезно за предприемачите, мениджърите, финансовите директори в месеците, когато планират бюджетите за 2016 г.

В България има жизнени компании, които прогнозират растеж и за следващата година. IT секторът има нужда да внесе кадри заради недостиг на необучени специалисти главно от страните от региона и азиатските страни, посочва пред БНР Елена Маринова – ръководител на голяма фирма в сектора. Облекчаването на административните процедури и подобряването на бизнес средата ще подпомогнат за задържането на повече IT-специалисти в България, каза още тя.

IT секторът е силно експортно ориентиран, така че това, което се случва политически и икономически в България, пряко не ни касае.

Опитваме се да работим с университетите, с училищата, така че да увеличим кадрите, които излизат от там и са насочени към IT индустрията, уточнява Елена Маринова.

Опитваме се и да доквалифицираме, преквалифицираме и обучаваме хора, които да влезнат в кампаниите.

Внасянето на висококвалифицирани хора ни помага да вземем по-неопитни хора, които да развием благодарение на хората на по-високи позиции, които бихме внесли. Така че като цяло да дърпа индустрията.

Оптимистично настроени за следващата година са и аутсорсинг компаниите, защото България става все по-разпознаваема на глобалната карта като локация за този вид дейност.

Колкото повече възможности за самоуправление имат общините, толкова повече бизнес възможности и нови инвестиции ще има в сектора, посочи Стефан Бунов. Той изброи и от какво имат нужда аутсорсинг компаниите, за да се развиват.

Това са хора и тяхното качество, наличието на достатъчно на брой хора с необходимите компетенции, затова което компаниите правят като бизнес. След това е възможността да се установят партньорски взаимоотношения с местното академично общество, иска Стефан Бунов.

Да имат сигурност в законите, от това имат нужда земеделските производители и инвеститори в сектор „земеделие“, посочи Стайко Стайков, който е и председател на Българската асоциация „Собственици на земеделски земи“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА