Last news in Fakti

2 Октомври, 2011 13:00 1 026 0

Бъдещето на железниците ни остава неясно

  • бдж-
  • влак-
  • железници-
  • сидикати
Бъдещето на железниците ни остава неясно - 1
Архив

Няма драма в железниците в момента. Това каза пред БНР Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ".

 Няма проблем с взаимоотношенията ни със Световната банка. Заемът от страна на БДЖ е договорен още през март. БДЖ е изпълнила всички изисквания по първия транш – 80 млн. евро. Министерството на финансите реши за известно време да задържи внасянето на документите в борда на Световната банка и основанията за това са, че е необходимо да се потърсят вътрешни резерви в системата, така че сумата, която правителството трябва да задели за БДЖ да бъде намалена, заяви Владимиров и добави, че това е с оглед на икономическата криза и в Европа, и у нас.

Той каза, че се търсят допълни мерки вътре в железниците. Най-голямото решение, според Владимиров може да дойде от продажбата на "Товарни превози". "Така ние ще получим средствата, които да изплатим на банките кредитори. Една продажба на "Товарни превози" чувствително би променила състоянието на БДЖ. Просрочените ни суми са над 200 милиона. Също така всичките почивни станции до една са губещи, искаме да продадем 9 от тях, това е несвойствено за БДЖ, ние не управляваме хотели", категоричен бе Владимиров.

Той заяви, че БДЖ е в технически фалит, но две години има реформи. "Намаляват се загубите и съм уверен, че реформата ще завърши с успех. През 2014 г. пред БДЖ има възможността да усвои 300 млн. евро от ЕК и пътническите превози ще бъдат решени", подчерта Владимиров. За системите за сигурност в БДЖ, Владимиров каза, че те са такива, каквито трябва да бъдат.

"Извършват се всички проверки, подвижният състав е доста остарял. Всички технически прегледи се извършват така, както изискват наредбите. Дребните инциденти, които се случват са резултат от това, че морално остарялата техника трябва да бъде подновена. Върви пренасочване на персонала. Част от служителите ще бъдат служители на друга фирма, но няма да си изгубят работата. Ще бъдат пренасочени около 800 души", каза още Владимир Владимиров.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е участвал в много разговори с екипа на Световната банка по заема на БДЖ. "Утре ще имаме среща с премиера Борисов. Независимо, че парламентът го прие, финансирането в БДЖ не дойде. Ако вървят реформите, би трябвало да няма причина правителството да не отпуска тези средства. Цялата инвестиционна програма до момента е също само на думи. Ако няма инвестиции в БДЖ и няма средства за модернизация, с всичко, което се случва, няма как синдикатите да бъдем съгласни и има действия в нарушение на диалога. Това, което каза Владимир Владимиров не е вярно – има напрежение сред хората. Работниците нямат закрила", категоричен бе Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА