Last news in Fakti

3 Декември, 2015 15:07 1 300 0

Изчистваме дълга на Топлофикация към БЕХ за 20 години

  • топлофикация-
  • тец-
  • дългове-
  • бех
Изчистваме дълга на Топлофикация към БЕХ за 20 години - 1

За 20 години "Топлофикация - София" ще изплати дълга си към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Задълженията на дружеството са над 500 милиона лева, като най-старият договор за доставка на газ е от 1998-а година. Столичният общински съвет взе решение да се изготви споразумение за изплащане на задълженията, посочи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Вече е напълно ясно колко са задълженията на "Топлофикация" към БЕХ. Ясно е кога и как ще бъдат изплатени, ясно е и при какви условия. Сумата, която е залегнала в споразумението, е 503 милиона лева. Те ще бъдат изплатени в рамките на следващите 20 години като първите пет години ще се плащат само лихви. Това дава възможност на "Топлофикация" да направи инвестиции, да направи преструктуриране на дружеството, така че да е в състояние след пет години да започне и изплащането на главниците.

Очакваните годишни плащания за тези първи пет години са около 15 милиона лева годишно, което, според ръководството на дружеството, няма да бъде проблем. Максимално са добри условията за "Топлофикация", приемливи са за БЕХ, така че от тук нататък продължаваме да работим за по-добра услуга на гражданите, каза пред БНР Барбалов.

90% от абонатите на "Топлофикация-София" нямат задължения към дружеството. През тази година над 1 500 нови домакинства са станали клиенти на столичната топлофикация.

БСП няма да спре да търси отговор на въпроса защо толкова лесно принципалът на „Топлофикация“ - Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова, се отказа от 90 милиона на дружеството, които потънаха в КТБ. Това заяви председателят на групата на социалистите в градския парламент Калоян Паргов след днешната сесия на СОС. На нея беше гласувано разрешение на „Топлофикация“-София да сключи споразумение с „Български енергиен холдинг“ ЕАД.

“Проблемът със задълженията на „Топлофикация“ към БЕХ не е от вчера. В предишния мандат групата на БСП в Общинския съвет активно работеше и съдействаше за разрешаването му, припомни Калоян Паргов. - Днешното споразумение е стъпка в правилната посока. То ще даде глътка въздух на „Топлофикация“- София да се справи със задълженията. Затова и го подкрепихме. Но ще продължим да задаваме важните въпроси по тази тема. Ще търсим отговорност за загубените 90 милиона от разплащателните сметки в КТБ. Миналата година, когато поставихме този въпрос, управляващото мнозинство се скри. Ние искаме да знаем кой носи отговорност за тези пари. На днешната сесия отново не чухме отговор на този въпрос“.

Калоян Паргов заяви по време на сесията, че групата на БСП Лява България в СОС ще следи и анализира много внимателно тегленето на заеми, погасяването на дълговете и пълненето на дупки във финансовото състояние на столичния транспорт. Той коментира това по повод разглеждането на доклад за възстановяване стойността на направената обезценка на част от вземанията на „Столичен електротранспорт“ ЕАД от „Център за градска мобилност“ ЕАД и извършване на плащане от ЦГМ ЕАД.

“Тегленето на заеми не решава като цяло финансовите проблеми на транспорта в София, каза Паргов. - През юни 2015 година управляващите обещаха да ни представят план за погасяване на този заем от ЦГМ ЕАД, тъй като той е неразделна част от финансовото състояние на дружеството и има своето влияние към бъдещи взаимоотношения с общинските и частните транспортни оператори. Какво се случва? Освен това, настояваме да разберем какво е финансовото състояние на ЦГМ ЕАД към днешна дата, както и какви са новите задължения за тази година след изтегления заем от Българска банка за развитие? Ние ще продължим да търсим начини и да предлагаме варианти, в които транспортната схема на София наистина да бъде рентабилна и състоятелна. За да не се окаже пак след няколко години, че трябва да търсим заеми и да пълним дупки“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА