2 Октомври, 2011 16:16 4 265 0

България губи таксите от транзита на газ за Турция

  • газ-
  • турция-
  • газпром
България губи таксите от транзита на газ за Турция - 1
Архив

Бюджетът на България за 2012 г. ще трябва да се лиши от транзитните такси, събирани за доставката на руско синьо гориво за Турция.

Това става ясно от новината, че „Газпром експорт” е получил уведомление от Анкара за прекратяване на договора за доставка на газ по западното трасе. Руската компания ще обави позицията си по въпроса утре, разкрива ИТАР-ТАСС.

Западното трасе минава и през България, за което страната ни прибира транзитни такси.

Министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз вчера обяви, че Анкара прекратява договора, след като не е успяла да получи от руската страна отстъпка от цената на внасяния газ. Останалите двустранни договори остават в сила.

Русия е най-големият вносител на газ в Турция (с дял от 60 процента), следвана от Иран. Освен по западното трасе, руски газ се транспортира до Турция и през газопровода Син поток под Черно море, чиято експлоатация започна през 2002 година.

Решението на Анкара да не продължи въпросния договор с Русия, който изтичаше през декември,  не означава спиране на руските газови доставки, нито влошаване на отношенията с Москва, обяви турският енергиен министър.

Имаме стратегическо партньорство с Русия, което не може да бъде повлияно от няколко договора, отбеляза Танер Йълдъз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА