Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Януари, 2016 18:52 2 049 0

Украйна вдигна цената за транзита на руски газ

  • украйна-
  • цените-
  • газ-
  • транзит

Повишението е с около 50%

Украйна повиши цената за транзита на руски природен газ, съобщи Униан.

Агенцията се позовава на изказване на украинския министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Владимир Демчишин.

„Тарифата сега е $ 4,5 за 1000 куб.м. на 100 км. Това е повишение на цената от близо 50%“, заяви Демчишин. Миналата 2015 година цената беше $2,73 за за 1000 куб.м. на 100 км. С падането на цените на петрола, Русия очакваше цената на транзита да падне от 2016 г. От своя страна Украйна заяви, че в страната действа закон „За пазара на природен газ“, който дава права на изпълнителната власт да определя транзитните такси.

Киев отдавна се оплака от несправедливите условия, които определят заплащането от Русия на транзита за синьо гориво за Западна Европа. Още през октомври 2014 г. Украйна подаде иск в съда в Стокхолм. Претенциите възлизат за близо $6,2 млрд. През миналия декември стана известно, че Киев готви нов иск по транзита за нови $ 3,15 млрд.

По-рано днес руският монополист „Газпром“ изпрати на „Нафтогаз Украйна“ фактура от над $2,55 млрд. Тя се отнася за договорения, но недоставен газ през третото тримесечие на 2015 г. От Русия очакват дълга да бъде изплатен през следващите 10 дни. В договора между двете страни присъства клауза известна като „вземай или плащай“, според която през третото тримесечие на миналата година Украйна е трябвало да закупи 10,485 млрд. куб. метра природен газ. Тази клауза не се прилага за първото, второто и четвъртото тримесечие.

От началото на 2016 г. Украйна ясно показва, че няма да купува газ от Русия, а се съсредоточава на осигуряването на доставки от Европа. Миналата неделя държавната компания „Нафтогаз“ купи 1,7 млрд. куб. м. от Европа на цена между $187–211 за 1 хил. куб. м.

По темата работи и Венци Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА