Last news in Fakti

28 Януари, 2016 17:00 2 109 5

България и Русия обсъдиха газовия хъб

  • газов хъб-
  • българия-
  • русия-
  • теменужка петкова-
  • божидар лукарски-
  • икономика

Двете страни обсъдиха възможността за намаляване на разходите в проектната компания Южен поток България

България и Русия обсъдиха газовия хъб - 1

„България има възможност да увеличи износа си по водещи експортни позиции за Русия. Вярвам, че проведената конструктивна дискусия и направени заявки, както от българска, така и от руска страна ще спомогнат за използване на пълния потенциал за развитие на двустранните ни отношения“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Като приоритетни в двустранните ни отношения с Русия бяха определени редица области като търговско-икономическо, инвестиционно и регионално сътрудничество, както и сътрудничество по линия на малките и средни предприятия; енергетика, туризъм, строителство, селско стопанство, информационно-комуникационни технологии, транспорт, корабостроене и кораборемонт и наука и образование.

 

„Състоянието на двустранното икономическо сътрудничество и по-конкретно стокообменът с Руската федерация не ни удовлетворява“, посочи още министър Лукарски. По негови думи проведените в рамките на заседанието дискусии са допринесли за начертаването на конкретни мерки за засилване на търговско-икономическите връзки между двете страни. Приоритетни области за увеличаване на износа на български стоки са хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, електроника, подемно–транспортна техника, металообработваща техника, електрически двигатели и генератори, облицовъчни материали от фаянс и керамика, санитарно оборудване, техстилни изделия и др. Съпредседателят от руска страна Сергей Герасимов определи експортните позиции на двете страни като взаимнодопълващи се, като добави, че има добри перспективи за развитие на стокообмена.

 

„Противодействие на негативните тенденции в стокообмена може да бъде постигнато и чрез създаването на съвместни предприятия за консервиране на плодове и зеленчуци и оранжерии на територията на Русия, които да отглеждат еквивалентни на традиционно изнасяните от страната ни земеделски продукти“, каза министър Лукарски. Той изтъкна, че по време на сесията е постигната договореност между Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес за насърчаване на съвместните предприятия и за участие в изложения в руските региони. По време на заседанието зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева изтъкна, че регионалното сътрудничество създава възможности за насърчаване на търговията.

 

За насърчаване на стокообмена на селскостопанска продукция по време на сесията е договорено създаване на работна група в аграрния сектор. По-активно участие на български строителни фирми в реализирани в Русия проекти също бе сред обсъжданите теми. В сферата на строителството предстои да бъде създадена отделна работна група. Според г-н Герасимов създаването на тези две работни групи ще открие нова страница в икономическите ни отношения в тези два сектора.

 

Увеличаването на потокa от туристи също бе обект на конструктивна дискусия. България е традиционна за руснаците дестинация и тези позиции могат да бъдат засилени предвид развитието на отношенията на Русия с други предпочитани от тях дестинации като Турция. За целта следва да бъдат предприети редица мерки, включително рекламиране на националния туристически продукт на страната ни, както и подготовка на професионални кадри за туристическата индустрия. С цел увеличаване на туристопотока се обсъждат облекчения за издаването на визи за руските туристи, като те могат да са безплатни за туристи до 16 години и с намалени цени над тази възраст. Това обаче ще бъде обвързано с обема на руския туристопоток, който туроператорите осигуряват.

 

Проведените в рамките на заседанието на междуправителствената комисия дискусии бяха определени от нейните съпредседатели като изключително ползотворни, а постигнатите споразумения като най-правилните решения, които са от взаимен интерес. В края на сесията тримата съпредседатели пописаха протокол за постигнатите договорености на 15-тото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Бе договорено следващата сесия на комисията да се проведе в началото на 2017 г. в Москва.

 

По данни на българската статистика стокообменът за 11-те месеца на 2015 г. между България и Русия намалява в сравнение с аналогичния период на 2014 г. с 35,7% до 3,6 млрд. долара, в т.ч. износът от България за Русия е намалял с 38,7% до 407,8 млн. долара, а вносът от Русия – с 35,3% до 3,2 млрд. долара. През 2015 г. отрицателното за България салдо в търговията с Русия достигна 2,8 млрд. долара.

В областта на търговията с услуги, данните на Международния търговски център, сочат ръст на износа на български услуги за Русия през 2014 г., който възлиза 887 млн. долара. Най-голям относителен дял имат пътуванията, в това число туристическите – 443 млн. долара, следвани от: транспортните услуги – 386,6 млн. долара, други бизнес услуги – 30,7 млн. долара и телекомуникационни, компютърни и информационни услуги – 22,6 млн. долара.

Диалогът в енергийната област между България и Русия бе активизиран през последната година. Двете страни работят съвместно по редица проекти от взаимен интерес в енергетиката, а задълбочаването на техните контакти продължава. Фактор за това е и проведената в София Петнадесета сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, по време на която енергийните теми бяха във фокуса на вниманието.

Сесията се провежда след петгодишно прекъсване под председателството на министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Божидар Лукарски от българска страна и първия заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов – от руска. Според единодушната оценка на участниците във форума, това е пример за задълбочаващите се взаимноизгодни контакти между двете държави.

Концепцията на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната бе една от основните дискутирани теми в рамките на работната група „Енергетика“ към комисията.

„През ноември миналата година проектът за газов хъб бе включен сред проектите от общ интерес на ЕС и за нас това е доказателство за важността му не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа“, каза по време на дискусиите министър Петкова. По нейните думи, България разглежда Русия като един от възможните източници на газови доставки за бъдещия разпределителен център.

„България и Русия потвърдиха заинтересоваността си от този проект. Ние бяхме информирани, че българската страна работи активно съвместно с Европейската комисия за получаване на необходимите документи по проекта. Когато това се случи, ще продължим диалога“, каза по този повод Сергей Герасимов.

По време на дискусиите в рамките на междуправителствената комисия бе дискутиран и статутът на проекта „Южен поток“. Двете страни обсъдиха възможността за намаляване на разходите в проектната компания „Южен поток България“. По време на междуправителствената комисия АЕЦ „Козлодуй“ подписа с консорциум между „Русатом сървис“ и „Риск инженеринг“ договор, свързан с продължаване срока на експлоатация на шести блок на ядрената ни централа до 60 години.

В областта на електроенергетиката двете страни обмениха информация за предстоящите стъпки по модернизация на електропреносната мрежа на страната. Руски компании са заинтересовани да участват в предстоящите търгове за това, стана ясно по време на заседанието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    2 3 Отговор
    Ще видите накъде духа топлият вятър.
  • 2 бум бам

    1 3 Отговор
    А КО СТАНААААА нещо задуха Източен вятър в кухите кратуни
  • 3 Ник

    3 0 Отговор
    Поразрових се в Руските медии.......
    Никой не говори за Хъб. Говорят за това че е проведена среща относно туристическите услуги. Никой не е обсъждал Хъба на Борисов. Отдавна е ясно, че такова нещо няма да се случи. Подкрепа няма нито в Европа нито в Русия. Така, че информацията е манипулирана с цел успокояване на страстите срещу ГЕРБ
  • 4 onq s konq

    3 2 Отговор
    Ами това значи че няма никакви "източни ветрове" и всичко си остава по старому.Което си е повече от добре,щото за 45 г. се проветрихме достатъчно.
  • 5 честно

    0 2 Отговор
    Като толкова не искате Източни ветрове ЩО толкпва се натискате за Северен поток 2