Last news in Fakti

9 Април, 2016 14:02 1 629 7

Александър Новак: Москва не обсъжда българския газов хъб

  • газов хъб-
  • александър новак-
  • газ-
  • синьо гориво

Южен поток и Турски поток са висящи. Кремъл залага на Северен поток 2

Александър Новак: Москва не обсъжда българския газов хъб - 1
Снимка: АП/БТА

Темата с българския газов хъб не се обсъжда в Москва в момента, беше категоричен пред БНР руският министър на енергетиката Александър Новак.

Москва е чула за идеята на България от медиите да създаде газов хъб, но официално страната ни не се е обръщала с тази идея към нея. В министерството на енергетиката подобни предложения от България няма и не са постъпвали. И затова в този момент тази тема не се обсъжда, посочи Новак.

На уточнение от страна на БНР, че това е официално българско предложение през последните няколко месеца, министър Новак коментира: Не разбирам какво означава „газов хъб“, ако няма поставени тръбопроводи до това място. От къде ще влезе този газ и какво означава идеята за газов хъб? Ако няма доставки на газ по дъното на Черно море и проекта „Южен поток“, то тогава не може да има и газов хъб, просто разсъждавам. В момента нямаме по детайлни разработки по темата, отбеляза руският енергиен министър.

Александър Новак коментира още пред БНР в руската столица, че в момента Москва не разглежда възможността за маршрут в посока към България, като даде пример с проекта „Южен поток“, които, според него, бе затворен не по руска инициатива, а по идея на ЕК.

Що се отнася до проектите, които предстоят реално да бъдат реализирани и подготовката на съпътстваща документация, това е газопроводът „Северен поток 2“. Всички останали проекти, като проекта „Турски поток“, се намират във висящо положение, припомни Новак. Относно проекта „Посейдон“ преди няколко седмици бе подписан само меморандум. И смятам, че този меморандум позволява да се говори, че такъв маршрут е възможен, но по-нататъшната му реализация и доставките по него трябва да бъдат доуточнени между компаниите, които са заинтересовани за реализирането му и за доставките на газ в югоизточна Европа, прогнозира руският енергиен министър.

По отношение на спора между "Овъргаз" и "Газпром" Александър Новак не пожела да коментира въпроса, като каза, че става дума за търговски компании и добави, че в договора помежду им е уточнен механизъм за решаването на такива спорове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    За съжаление нашата държава оставяйки ЕС да преговаря от нейно име (каква глупост само) изпусна проект от който само щеше да спечели и в момента докато турски проект е замразен никой не прави дори и опит да го рестартира. Наистина жалко тези 400 млн на година от транзит на газ щяха да са добре дошли

    Коментиран от #4

  • 2 goni

    1 0 Отговор
    "Що се отнася до проектите , които реално ще бъдат реализирани то това е Северен поток-2"! Еферим бе! МашАлах! Както обикновено! Духаме под вода! Да не се вдига прах!:)
  • 3 Опел

    0 1 Отговор
    Много жалко! Имаха реален шанс да се адаптират към ниските цени на газта и да предложат на България нормални условия без заробващите условия - 20 години задължително купуване на високи цени, както и да имаме правото тръбите да се ползват от България в двете посоки и да търгуваме с други държави. От всичко или нищо те избраха второто. Като дойдат танкерите с втечнен газ в Гърция до 1-2 години ще загубят пазар и в други държави, в които са изнудвани със заробващите договори. А като си спомня само как ни лъжеха от руските партии в България, че зависимостта е вечна !!!
  • 4 FR V

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Много добре!
    Колкото по-малко търгуваме с руснаците ,толкова по-добре!
    Те ни продават на двойни цени, опитват се да ни компрометират като държава- член на Евросъюза, умишлено не купуват нищо от нас.
    Така ,че ако искат да заповядат на морето и нищо повече!
    Около нас е пълно с газ и въпрос на време е да стигне до нас.Ще минем и без руската газ.

    Коментиран от #5

  • 5 Не позна

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "FR V":

    Човекът е написал транзит на газ т.е. на всяка държава, през която минава тръбата Русия плаща такса (лесни пари), а и няма как да разпределяш газ правейки хъб ако не получаваш такава или я купуваш като краен потребител от Турция. Това е
  • 6 Toko

    2 0 Отговор
    Газовия хъб е само в празната глава на Боко
  • 7 Jon

    0 2 Отговор
    Само не мога да разбера кой ви излъга ,че България щяла да печели от транзита на руска газ от ЮП 400 милиона долара на година. Като не сте чели договора моля не се изказвайте.