Last news in Fakti

2 Февруари, 2016 08:31 4 427 20

Турски министър: Можем да нанесем много щети на руското земеделие

  • турция-
  • русия-
  • пшеница-
  • икономика-
  • земеделие-
  • санкции-
  • фарук челик

Не трябва фермерите да плащат за случилото се, заяви турският министър

Турски министър: Можем да нанесем много щети на руското земеделие - 1
Снимка: Wikipedia

Турският министър на земеделието Фарук Челик заяви, че ако страната му спре вноса на пшеница от Русия, може да нанесе щети на руската икономика в размер на един милиард долара.

Челик сподели пред „Хюриет“, че Анкара може да нанесе по-големи щети, отколкото Москва е нанесла на южната ни съседка със своите санкции.

„Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Турция на 1 януари. Годишно това се равнява на 750 милиона долара. От друга страна, вносът на пшеница от Русия се равнява на един милиард. Ако спрем вноса на пшеница, ще ударим руския сектор по-силно, отколкото те нас. Ние обаче не правим това. Не е добре фермерите да плащат за случилото се“, заяви Фарук Челик.

Русия въведе санкции заради срива в двустранните отношения с Турция. През месец ноември миналата година турски изтребители Ф-16 свалиха руски бомбардировач, нарушил въздушното пространство на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    2 0 Отговор
    Смях!
  • 2 бум бам

    1 2 Отговор
    Ами ако ви спрат ТОКА и ГАЗТА ТЕ ???? Май ша ти угасне Телофона тогава
  • 3 стратокастър

    6 0 Отговор
    Ако да кажем не го спрат но го затруднят ,това ще е добре за нас . България е износител на зърно и това ще направи цената по-изгодна за българските фермери!

    Коментиран от #5

  • 4 mediator37

    4 0 Отговор
    През 2014г. световните запаси от зърно достигнаха 15-годишен максимум. 2015г. също беше една от най-добрите. Зърно има в изобилие, така че турчинът може и да го направи, въпросът е в цената на вноса. Подозирам, че руското зърно е малко по-евтино и затова се правят на интересни- можели, ама нямало било да го направят.
    Интереса клати феса.
  • 5 ААА

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "стратокастър":

    А дали вместо Турция да плаща зърното,няма да си помисли,че е по добре да си вземе една плодородна територия по на запад и на север от нея.Тя и без това не веднъж е заявявала подобни намерения,и сега току виж форсирала процеса.

    Коментиран от #7, #16

  • 6 vasik atanasova

    1 2 Отговор
    Спрете да пишете тъпи и банални коментари и се хващайте на работа!
  • 7 опсмопсус

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "ААА":

    Ако дори само си помисли турция да прави нещо на запад или север, ще получи руска топола в задния двор, нова държава Кюрдистан и може да се лиши от Кипър!Може и Цариград да получи!
  • 8 Гого

    3 1 Отговор
    Няма как да го играеш лошия император, да мачкаш, да заплашваш, да пращаш въоръжени изтребители да нарушават въздущното пространство, да паркираш ядрени подводници и кораби в близост и да очакваш приятелско отношение. Отношението ще бъде реципрочно и подкрепено от международната общност.

    Коментиран от #14

  • 9 Найденов

    4 0 Отговор
    За глупоста на политиците винаги плаща народа!
  • 10 Гост

    2 3 Отговор
    Виждам все едни и същи тролове да защитават резаците с които сме "съжителствали мирно" 5 века, но не мога да разбера защо авторът на статията е написал като заключение, че руския Су-24 е свален защото бил нарушил въздушното пространство на Турция, като той е паднал на територията на Сирия и все още се води спор?!
    Направо недоумявам как някои могат да се превърнат в подлоги на Турция и да пишат подобни простотии???

    Коментиран от #15

  • 11 911

    2 3 Отговор
    Проблема е, че Русия нанася щети на Турската икономика не само с ембарго/забрана на внос/ но и с туристическият сектор.Вече в Турция е обявено че по средиземноморието се разпродават 1200 хотела изправени пред фалит.Провален е турист.сектор и от страна на германски туристи.Около 60 хиляди гастербайтери от Турция са изгонени от Русия като строителни работниции и са закрити работите на много турски фирми.

    Коментиран от #17

  • 12 некойси

    1 2 Отговор
    Тъмния балкански субект се е изказал прекомерно и неграмотно.
    Игрите на балканите и в частност Турция не важат в световен мащаб.
    Ще има да сърбат още от попарата, която са си надробили.
  • 13 Булгаристанец

    1 0 Отговор
    И какво ще маат турски питки? или ще заместят брашното с пясък от анадола?
  • 14 Справедлив

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    Гошко ти описа много точно САЩ--за 80 години -94 войни и въоражени преврати.....и милиони убити....Та това е за САЩ.....
  • 15 Справедлив

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Отговарям ти на въпроса---------това са евро-атлантическите -джихадисти----------те са продажниците.......
  • 16 стратокастър

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ААА":

    Е то всеки иска да вземе нещо и руснаци и резняци ,но все пак е въпрос на възможности!Не си ли мислиш че Русия също не иска да си върне източна Европа?Тя на два пъти го е правила в Чехословакия и Унгария даже и ние сме участвали/по кой свят/ но карай -да кажем че не са ни питали!Но сега виждаш какво става -сфалят натовци руски самолет и "братушките"нямат отговор на тоя въпрос с повишена трудност!
  • 17 стратокастър

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "911":

    Проблема на руснаците е че всички тия мерки се отразяват доста неблагоприятно и на самите тях!/вижте какво стана с рублата за една година/Санкциите ги налага Путин но неговото продоволствие е от сигурно -по сигурно ,така че най големия проблем на Русия е ....Путин!Така че колкото по-бързо се махне той толкова по-бързо Русия ше излезе от кризата!

    Коментиран от #18

  • 18 раптор

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "стратокастър":

    Абсолютно инсценираната криза с рублата, е като детска игра в сравнение с кризата от 1998г, която дойде от немърливост! Тогава хиперинфлацията е била приблизително 3000%! Днес колко е? 100%! Което не е нещо, което Русия не може да преживее и да си вземе поуки! В момента силно се набляга на развитието на местните предприятия и се наблюдава минимална спекулативност от тяхна страна - демек хората са заинтересовани нещата да се направят разумно и стабилно, а не само да се налапат пари днес, а утре да се намират в същите мизерни условия! Така, че като един велик лидер Путин има както много врагове, така и доброжелатели! Хубавото е, че доброжелателите са масово в Русия!
  • 19 стратокастър

    0 0 Отговор
    Абсолютно си прав!Доброжелателите на Путин са масово в Русия а недоброжелателите в Сибир или в пискарйовското кладбищте! Ааа между другото Путин започва да разпродава държавата?

    Коментиран от #20

  • 20 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стратокастър":

    Ти чувал ли си за Навални? Най-големия руски опозиционер... Доста си е живичък и хич не е в сибир, а в пентхаус в Москва! Той е един вид - руския Сноудън! За ехо москвъ? Чувал ли си? Всеки божи ден, по ОРТ дават свободно волеизявите на руските опозиционери.. Участват в дискусии редовно! И поради тези дребни факти, както винаги ви смитаме вас - слепите всезнайковци и присмехулници! Смее се най-добре, тоя който се смее последен обаче! Малко американопоклонниче!