Last news in Fakti

17 Февруари, 2016 07:31 2 585 0

Shell: Сливането с BG отваря врати към „Газпром“

  • газпром-
  • shell-
  • bg-
  • газ-
  • сахалин 2
Shell: Сливането с BG отваря врати към „Газпром“ - 1

Сливането на холандско-британския концерн Shell с британската компания British gas (BG) открива нови възможности за сътрудничество с руската „Газпром“. Това пише в статията си за РИА Новости президентът на Shell Бен ван Берден.

„Ако говорим за Русия, то сливането на Shell и BG създава нови възможности за нашето партньорство с „Газпром“.

От 2015 г. двете компании имат споразумение за стратегическо партньорство. Той предвиждаше изграждането на нови мощности за втечнен природен газ в проекта „Сахалин 2“. Окончателното инвестиционно решение за строителството се планира да се вземе за втората половина на 2017 г.

В „Сахалин 2“ японци са основните акционери.
През април 2015 г. Royal Dutch Shell PLC обяви, че купува британската BG Group PLC за $70 млрд..
BG Group PLC, която се отдели от British Gas, има капитализация от $46 млрд..

Сделката ще позволи на двете компании да намалят загубите на фона на намаляването на цените на енергоносителите на световните пазари.

Освен това Royal Dutch Shell PLC ще получи достъп до перспективни газови находища в Източна Африка, Австралия и морския шелф на Бразилия.

BG Group PLC е един от основните доставчици на втечнен газ. Компанията преди седмици завърши строежа в Австралия на терминал за втечнен газ за $20 млрд.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА