Last news in Fakti

10 Март, 2016 15:26 1 559 0

Марио Драги свали репо лихвата на 0%

  • ецб-
  • лихва-
  • еврозона

Това е най-ниското от старта на еврозоната през 1999 година

Марио Драги свали репо лихвата на 0% - 1
Снимка: АП/БТА

Европейската централна банка взе решение да свали репо лихвата на 0%, съобщава АП.

Същевременно ЕЦБ увеличи месечните си покупки на ценни книжа от вторичния пазар с още 20 млрд. евро до 80 млрд. евро. Това е по голяма стъпка от средните прогнози, които предвиждаха увеличаване с около 10 млрд. евро.

Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което ЕЦБ кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в Еврозоната. Това е най-ниското от старта на еврозоната през 1999 година.

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги определи днешните решения като агресивни, стимулиращи, парични и лихвени политики в опит да предотврати развитието на дефлационни тенденции и да подкрепи слабия икономически растеж в Еврозоната.

Претендентът за кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ Доналд Тръмп коментира, че валутната девалвация по света подкопава американската икономика и води до закриване на американски работни места, съобщи Ей Би Си.

На въпрос за днешното решение на Европейската централна банка да намали репо лихвата Тръмп коментира , че то е много опасно. „Всички го правят с изключение на нас и производството отива на друго място, и още много други неща отиват на други места, а ние просто си седим и не правим нищо“, заяви Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА