Last news in Fakti

11 Април, 2016 12:41 1 291 0

Може да участваме в терминал за втечнен природен газ в Гърция

  • втечнен газ-
  • терминал-
  • компресорна станция-
  • странджа

„Булгартрансгаз“ модернизира компресорна станция „Странджа“, през която преминава 85% от транзитирания през България природен газ, удвояваме капацитета на газохранилището в Чирен

Работна група обсъжда участие на страната ни в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис и до месец ще има яснота за параметрите. За нас това ще е достъп до глобалния пазар на втечнен природен газ.

Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на реконструираната компресорна станция „Странджа”. Той подчертава, че "не сме спирали да работим и за собствените находища на природен газ и нефт. На 19-ти април ще бъдем в Бургас, когато ще бъде доставена нефтената платформата. Тя е толкова голяма, че не може да мине Босфора цяла. Ще бъде сглобена в Бургас, за да отиде на „Хан Аспарух” за проучване и добив на газ".

„Булгартрансгаз“ ЕАД въведе днес в експлоатация третата от четирите модернизирани компресорни станции. Реконструкцията на КС „Странджа“ възлиза на близо 70 млн. лева, а инвестицията в ново оборудване за четирите компресорни станции (Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич) надхвърля 200 млн. лева.

На церемонията по откриване на компресорна станция „Странджа“ присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Ямбол Георги Славов, посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

КС „Странджа“ е включена на изхода на трасето на преминаващия през страната транзитен газопровод за Турция – възстановява загубите на налягане и осигурява договорените параметри на предаване на природен газ на българо-турската граница. С модернизацията на обекта се гарантира намаляване на отделяните емисии и привеждане в съответствие с европейските екологични норми. Намалява се рискът от непланирани ремонти; подобрява се техническото състояние и се повишава техният експлоатационен ресурс.

През компресорната станция „Странджа“ преминават 14 млрд. куб. метра природен газ за Истанбул, за които страната ни получава транзитни такси. Това посочи премиерът Бойко Борисов при откриването на модернизираната станция. По думите на министър Теменужка Петкова КС „Странджа“ е една от най-важните, тъй като 85% от транзитирания през страната природен газ е именно за Турция. За това е важно тази компресорна станция да е модернизирана и съоръженията да отговарят на най-високи изисквания. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов обяви, че през следващата седмица започва вторият етап от модернизация на газопреносната мрежа на България. С получено от Европейската комисия ще бъде извършен технико-икономически анализ за втория етап от реконструкцията на компресорните станции.

В средата на годината предстои да бъде открита и тази в Петрич.

От следващата година газохранилището в Чирен ще побира двойно по-голямо количество природен газ. Така ще покриваме изцяло потреблението в страната за 6 до 8 месеца, каза преди това в интервю за "Хоризонт" Георги Гегов: Добрата новина е, че със съдействието на Европейската комисия по Механизма за трансгранично сътрудничество успяхме да спечелим едно финансиране в размер на 220 милиона евро за двойното увеличение на дебита на хранилището – това означава от 550 милиона на малко над 1 милиард. И в момента мога да ви уверя, че изпълняваме всички предпроектни дейности, които са необходими, и силно се надявам от догодина да се достигне действително до възможности за двойно съхранение на количествата природен газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА