Last news in Fakti

13 Април, 2016 10:09 1 144 1

Кметовете да контролират казаните за ракия?

  • кметове-
  • казани-
  • ракия-
  • контролират

От нелегалните спиртоварни бюджетът губи поне 50-60 млн. лева годишно

Кметовете да поемат прекия административен контрол върху казаните за варене на ракия – това предложение отваря нова страница в дискусията за казаните.

Около 400 млн. кг варира гроздовата реколта годишно, като само около половината се преработва в лицензираните предприятия. Това съобщи пред "Хоризонт" Радослав Радев от Националната лозаро-винарска камара. Регистрираните домашни спиртоварни са около 1600 към началото на тази година, но според Радев те реално са 5-6 хиляди, тъй като това е огромен сив сектор, който преработва 200 млн. кг грозде и още 100 млн. кг плодове годишно.

От нелегалните спиртоварни бюджетът губи поне 50-60 млн. лева годишно, посочи Радослав Радев и предположи, че сметката сигурно е и по-сериозна. По данни на Агенция "Митници" постъпленията от акциз от домашна ракия за 2015 година са 750 хиляди лева.

Излиза един продукт, който се консумира без никакъв контрол върху пътя на този продукт. Най-циничното и най-грозното в тази история е, че това се крие зад етикета "домашна ракия". Домашната ракия се прави у дома и не се прави в казан.

Радев изрази становище, че кметовете би трябвало да разполагат с местен регистър на производителите на ракия.

Не сме против контрола, искаме засилен контрол срещу нелегалните инсталации за производство на алкохол. Това заяви Стоил Атанасов, председател на сдружение "Българска домашна ракия". Той апелира част от парите от акциза за домашната ракия да остават в бюджетите на местните общини, за да подпомагат развитието им.

В ол инклузив хотелите се предлага спирт – бусове разнасят контейнери спирт, който се разрежда с есенции и това се продава като домашна ракия, обясни още Стоил Атанасов, според когото подобни количества не могат да бъдат произведени от домашни спиртоварни.

В селото има много казани, може и във всяка втора къща да има. Малко неприсъща би била функцията на  кмета да установява това и да се превърне в доносник. Тази позиция огласи Иван Каменарски, кмет на село Карабунар. Ако се мисли в тази посока, трябва финансово и кадрово да се обособи нов отдел, който да поеме това задължение на Агенция "Митници", изтъкна Каменарски. Създаването на подобни звена ще бъде сложно или неосъществимо, то ще изисква и съдействие от МВР, подчерта кметът, според когото ще настане безсмислено дебнене.

Ако се въведе такъв режим на доносничество, в малките населени места всеки може да злоупотреби и кметът основно да обикаля от място на място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коча

    0 0 Отговор
    А колко губи народа от мафиотския алкохол по магазините?Що народ измря само и само мутрите да правят пари.......