Last news in Fakti

17 Септември, 2023 10:33 10 699 23

Емблематична за България ракия изчезва

  • ракия-
  • кайсия-
  • проблеми

Кайсиевата ракия е традиционно питие за регионите на Русе и Силистра

Емблематична за България ракия изчезва - 1
Снимка: М. Богданова ©

Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия. Еликсирът е традиционен за русенския и силистренския регион. Тази година обаче стопаните няма да напълнят казаните, в които се приготвя известната с аромата си алкохолна напитка.

До момента в един от центровете на кайсиевия район на България - село Бабова, са сварени едва 120 литра кайсиева ракия, уточнява Нова телевизия. Причината - кайсиите измръзнаха, хората няма от къде да си купят или пък, ако има плодовете, са много скъпи.

Дестилерията на братята Иво и Станислав приема поръчки за варене на ракия не само от русенски регион, но и от Тутракан. Според Станислав в момента е рядкост някой да дойде да извари кайсия. Иво пък споделя, че в месеца, в който върви кайсиевата кампания има максимум 10 изварявания.

А причината се крие във времето. Или иначе казано необичайно студената пролет. Иво обяснява, че реколтата е измръзнала.

„Кайсията е един от плодовете, които изваряваме в най-малки количества в момента, защото по селата хората вече почти нямат кайсии, а ако отидат да си купят от голям производител, цената е много висока - около 1.50 лв. на килограм", казва Станислав.

Скъпи освен кайсиите, са и всички останали консумативи за варенето ѝ. По думите на Иво 1 литър ракия излиза около 10 лв. на производителя.

Заради поредната неблагоприятна година за кайсиевите насаждения, все повече хора ги заменяли с други плодни дървета.

„Предни години това беше традиция в нашия регион, хората повечето изваряваха от кайсия. Сливата почти не беше позната, а сега започнаха вместо кайсии, да слагат сливи", уточнява Станислав.

Ако тази тенденция продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще присъства на трапезата на българите. Въпреки специфичните ѝ вкусови качества.

Ароматът на кайсиевата ракия се разгръща най-добре, когато достигне 42 алкохолни градуса, разказват Иво и Станислав. И са сигурни, че винаги има повод за наздравица, макар и не точно с кайсиева ракия на трапезата.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    24 6 Отговор
    Мойта си е сливова и гроздова и си ми е много добра
  • 2 Боби

    51 4 Отговор
    Точно пък ракията последна ще изчезне от България.Това, че е бил кофти сезон за кайсиите е съвсем друго нещо.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 значи в кръчмите

    26 5 Отговор
    това не е ракия, независимо колко е скъпа, гавра с националният ни твърд алкохол
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гаро

    24 3 Отговор
    Село Бабово,а не Бабова бе г-жа к--а ле--а
  • 7 Инж

    10 6 Отговор
    Абе то Винпром Преслав не произвежда, та кайсии ли ще има???
  • 8 ха, ха, ха...

    33 3 Отговор
    Явно автора си няма понятие от ракии, а се опитва да се прави на пророк за бъдещето им. Сезона на кайсиите е юли месец. Който е държал до сега кайсиеви джибри няма да изкара и грам ракия. Кайсии,,както и други плодови джибри, се варят максимум 15/25 дни след залагане на материала. Иначе всичкия алкохол постепенно изветрява, дори и да са запечатани. С гроздето е по различно, а и сезона едва започва.
  • 9 ха ха

    35 1 Отговор
    Този народ трябва да пие, за да може да понесе всички неприятности, които се случват и на другия ден пак с начале.....
  • 10 Чакай малко

    39 5 Отговор
    Нали депутати приеха акцизи и ДДС върху домашните казани, а по едно време бяха и забранени, сега питате защо умират традиции и поминак. Умират, защото 33 години демокрация уби всичкото стопанство и традиции, които и 500 години османската империя дори не ни отне.

    Коментиран от #12, #19

  • 11 От чужбина

    26 1 Отговор
    Какви са тези кайсии по това време бе? Сега не е ли време за последните сини сливи и почваме гроздето???
    Никой не варел разкия! Ами ако му е мерят и искат да плаща акцизи е нормално да си е свари сам в двора.
  • 12 Ше те чакам

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чакай малко":

    Акциз се плаща за производство на количество над 12 литра чист алкохол. Самият казан няма акциз. Моите кайсии ги сварих отдавна. Колко излезе няма да кажа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грозданчо...

    15 1 Отговор
    При ,,царкировци има милиони тонове кайсии!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 2 Отговор
    Глупости, в гр. Алфатар казанджийницата работи ДЕНОНОЩНО за "гражданите".....всеки си вари най-малко по 50 л. кайсиевка. С едно шише от ракията, казанджията ти пише колкото му кажеш в квитанцията, а и подирките, 2-3 литра, остават за него...:-) Отделно, че доста си с купиха сами малки хубави казани и ги сложиха в мазетата на къщите си и варят на воля.......

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кредит Маркет ООД

    7 1 Отговор
    са най-некоректната фирма
  • 19 Много истина в думите ви

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Чакай малко":

    Евала за написаното ама скачаха с двата пръста по площадите сега хак да им е
  • 20 от русе

    5 1 Отговор
    последните години е така една има една няма ама тия нещо се опитват да правят сензация от нормалноте неша ! не бойте се господа мисирки кайсиевата ракия няма да изчезне ще я има ощр много години !!! тази година ще си пия миналогодишната а догодина ще сваря пак за две години напред и те така …
  • 21 майтапчия

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    град алфатар казваш а хахахахахаха ще умра от смях … промиха ви мозъците тия демократи и взехте на селата градове да казвате ! за всички които не познават североизтока алфатар е селце близо до силистра кйто от своя страна е град с две улици които се преичат на две места и толкова там всеки се познава защото са “много хора” точно както на село но пък винаги е било град
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гроздан

    2 0 Отговор
    Е съсипахте я тази държава...