Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия. Еликсирът е традиционен за русенския и силистренския регион. Тази година обаче стопаните няма да напълнят казаните, в които се приготвя известната с аромата си алкохолна напитка.
До момента в един от центровете на кайсиевия район на България - село Бабова, са сварени едва 120 литра кайсиева ракия, уточнява Нова телевизия. Причината - кайсиите измръзнаха, хората няма от къде да си купят или пък, ако има плодовете, са много скъпи.
Дестилерията на братята Иво и Станислав приема поръчки за варене на ракия не само от русенски регион, но и от Тутракан. Според Станислав в момента е рядкост някой да дойде да извари кайсия. Иво пък споделя, че в месеца, в който върви кайсиевата кампания има максимум 10 изварявания.
А причината се крие във времето. Или иначе казано необичайно студената пролет. Иво обяснява, че реколтата е измръзнала.
„Кайсията е един от плодовете, които изваряваме в най-малки количества в момента, защото по селата хората вече почти нямат кайсии, а ако отидат да си купят от голям производител, цената е много висока - около 1.50 лв. на килограм", казва Станислав.
Скъпи освен кайсиите, са и всички останали консумативи за варенето ѝ. По думите на Иво 1 литър ракия излиза около 10 лв. на производителя.
Заради поредната неблагоприятна година за кайсиевите насаждения, все повече хора ги заменяли с други плодни дървета.
„Предни години това беше традиция в нашия регион, хората повечето изваряваха от кайсия. Сливата почти не беше позната, а сега започнаха вместо кайсии, да слагат сливи", уточнява Станислав.
Ако тази тенденция продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще присъства на трапезата на българите. Въпреки специфичните ѝ вкусови качества.
Ароматът на кайсиевата ракия се разгръща най-добре, когато достигне 42 алкохолни градуса, разказват Иво и Станислав. И са сигурни, че винаги има повод за наздравица, макар и не точно с кайсиева ракия на трапезата.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Голата истина
10:39 17.09.2023
2 Боби
10:39 17.09.2023
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 значи в кръчмите
10:48 17.09.2023
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 гаро
11:02 17.09.2023
7 Инж
11:23 17.09.2023
8 ха, ха, ха...
11:39 17.09.2023
9 ха ха
11:43 17.09.2023
10 Чакай малко
Коментиран от #12, #19
11:44 17.09.2023
11 От чужбина
Никой не варел разкия! Ами ако му е мерят и искат да плаща акцизи е нормално да си е свари сам в двора.
13:04 17.09.2023
12 Ше те чакам
До коментар #10 от "Чакай малко":
Акциз се плаща за производство на количество над 12 литра чист алкохол. Самият казан няма акциз. Моите кайсии ги сварих отдавна. Колко излезе няма да кажа.14:11 17.09.2023
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Грозданчо...
15:30 17.09.2023
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 ИМПЕРИАЛИСТ
Коментиран от #21
19:00 17.09.2023
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Кредит Маркет ООД
19:40 17.09.2023
19 Много истина в думите ви
До коментар #10 от "Чакай малко":
Евала за написаното ама скачаха с двата пръста по площадите сега хак да им е01:33 18.09.2023
20 от русе
08:43 18.09.2023
21 майтапчия
До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":
град алфатар казваш а хахахахахаха ще умра от смях … промиха ви мозъците тия демократи и взехте на селата градове да казвате ! за всички които не познават североизтока алфатар е селце близо до силистра кйто от своя страна е град с две улици които се преичат на две места и толкова там всеки се познава защото са “много хора” точно както на село но пък винаги е било град08:49 18.09.2023
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Гроздан
19:33 19.09.2023