Last news in Fakti

16 Май, 2016 19:14 1 082 2

Ангелкова: Кадрите са лицето на българския туризъм

  • ангелкова-
  • кадри-
  • туризъм
Ангелкова: Кадрите са лицето на българския туризъм - 1

Кадрите са лицето на българския туризъм, защото формират основна част от неговия продукт и от нашите колективни усилия зависи да се подобри подготовката и квалификацията им. Само с добре обучен персонал може да се повиши качеството на туристическите услуги, а с това и конкурентоспособността на целия отрасъл. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на първото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма.

Председател на съвета е зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която също участва в работната среща. В състава му влизат 43-ма членове - представители на още четири министерства, на институции в образованието, заетостта и развитието на човешките ресурси, на контролни органите, висши училища, колежи и професионални гимназии от София и страната, работодателски, браншови и синдикални организации, неправителствени сдружения, национални курорти и др.

По данни от World Travel and Tourism Council през 2015 г. общият брой работни места у нас, пряко или косвено свързани с туризма, са 338 хил., което е намаление от 6,5% спрямо 2014 г. Общият дял на заетите в туризма и свързаните индустрии е 11% от всички работни места в България. Броят на директно заетите в туризма е над 92 хил., което е с 10% спад спрямо 2014 г. Българските образователни експерти съобщават, че реализацията на завършващите висше образование по туризъм е сред най-ниските за последните пет години. „Именно затова инициирахме създаването на съвета – за да започнем да търсим решение на един от най-големите проблеми в сектора“, каза министър Ангелкова.

„За година и половина проведохме много срещи с туристическия бранш и на всяка основният поставян проблем бе липсата на достатъчно подготвени кадри в сектора. Данните показват, че няма устойчивост в наемането на екипи и текучеството постоянно се увеличава заради сезонността в сектора“, подчерта Николина Ангелкова. Тя допълни, че именно затова е инициирано създаването на съвета като консултативен орган с представители на всички ангажирани институции и организации, който да стане обща платформа за дългосрочни решения.

По думите на министъра държавата може да формира политиките и да осъществява контрол върху нормативната рамка, но не може да свърши работата на бизнеса. „Готови сме обаче да съдействаме и сътрудничим по всякакъв полезен начин. Всички ние заедно трябва да търсим баланс за кадрите на база обективни анализи“, акцентира тя. Съветът ще набелязва оперативни мерки, ще обсъжда проблеми, ще събира и анализира информация за свободното движение на работниците и служителите, трудовата заетост и равнището на доходите. Чрез създаването му ще се осигури необходимата координация за успешната реализация на програми и политики за насърчаване на заетостта, обучението, квалификацията и преквалификацията на работещите в отрасъла

Министерството на туризма е проучило добрите практики на страни като Испания, Франция, Италия, Португалия, но преди да се приложи техния опит за професионално обучение в туризма, трябва да е ясно какви са нуждите на национално ниво, стана ясно по време на събитието. Затова е нужно и по-активно партньорство с бизнеса и работодателските организации.

Министърът предложи съветът да заседава веднъж в месеца. До 10 юни неговите членове ще изпратят мнения по проектоправилника му, както и предложения за обособяване на тематични групи по най-спешните проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Керкенез

    0 0 Отговор
    А ветко арабаджиев с 10 000 легла, лице ли е или срам?
    На морето не ходете за по-малко от 1000лв. на месец!
    Ако наведете глава, пак ще ви мамят!
    На Елените никога!
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Като си правехте комплексите с крадените пари,мислехте ли,че ще трябват работници да работят?Не не мислехте ,а гледахте кой по вече ще построи,и кой по вече да има.После търсехте работници само през лятото но им плащахте колкото да не умрат от глад,защото ви свидеха парите ,защото сте свикнали само да вземате,а не да давате реално заработения труд.Който веднъж е работил по вече не отива там,защото се държите с работниците като към роби.Сега си работете сами.