17 Май, 2016 17:20 1 167 6

Получаваме газ от Транс-адриатическия газопровод

  • газ-
  • транс-адриатическия газопровод
Получаваме газ от Транс-адриатическия газопровод - 1

На официална церемония в Солун, Гърция бе дадено начало на изграждането на Транс-адриатическия газопровод, част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Българската делегация бе водена от заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. В събитието участваха заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили, специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохстийн и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Страната ни залага приоритетно на реализацията именно на интерконектора с Гърция“, каза министър Петкова по време на церемонията. Тя припомни, че през януари 2014 г. бе подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество между „Ай Си Джи Би“ АД и „Trans-Adriatic Pipeline” AG за координация и свързване на двата проекта.

Газопроводът Гърция-България е проектиран с технически капацитет до 3 до 5 млрд. м3/година, с възможност за по-голямо разширение, включително и над 10 млрд. м.3/год., при наличие на търговски интерес и икономическа обосновка. С подписването на Окончателното инвестиционно решение в края на 2015-та година, акционерите в проекта преминаха към реални действия за изграждане на междусистемната връзка. В разработената Пътна карта за неговата реализация е предвидено да бъде въведен в търговска експлоатация в средата на 2018-та година, допълни Петкова. Тя информира участниците в събитието за успешния резултат на първата необвързваща фаза на пазарния тест по проекта, която приключи на 08.04.2016 г. Девет компании подадоха необвързващи оферти за резервиране на над 4,3 млрд. куб. метра природен газ годишно. През месец юни ще стартира втората фаза на пазарния тест.

Проектът за изграждане на Южния газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз. Основната му цел е да се подобри сигурността на доставките – той ще представлява директна връзка между газовия пазар на ЕС и едно от най-големите находища на природен газ света, тези на Каспийско море и Близкоизточния басейн. ТАП може да осигури над 10 млрд. куб. метра природен газ за Европа. Очаква се доставките да започнат през 2020 година.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чайка

    0 0 Отговор
    Честито българи! Една голяма и смела крачка към енергийната независимост.

    Коментиран от #2, #4, #6

  • 2 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чайка":

    Енергийна независимост може да има само имаш собствено газово находище, което да експлоатираш, а не да го точат други и да ти подхвърлят трохи, сега кранчето за газта идваща у нас е в ръцете на Гърция, която ще печели и от транзита на газа през територията и, а можеше ние да взимаме пари за транзита на газ и да пускаме на гърците, но това е невъзможно когато си просто краен потребител, "Честито българи!" не забравяйте,че и Титаник е потъвал под звуците на оркестъра
  • 3 Stefan

    0 0 Отговор
    Стига глупости. Спрете да харчите държавни пари за командировки! Гърция от къде ще вземе газ ? Отг - от чайка си мачкина. Единствено Южен поток е алтернатива, ама заради Украйна да не фалира, ни забраниха да го строим...
  • 4 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чайка":

    адмирации,все пак и нещо положително да се случи .

    Коментиран от #5

  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Могат да доставят до 10 милиарда , а само сега девет стране са заявили по 4,3 милиарда.

    Нещо май шменди капели.

    От каспийският басейн горивата се транзитират през Сталинград и сега имаше опит да се минава през Крим ама нещо се обърка.

    Сметките се правят винага с кръчмаря иначе бла бла.
  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чайка":

    Не е нито една нито първата.

    Да спомена затварянето на блоковете на АЕЦ съпътстващо продажбата на ТЕЦ-овете. Заща ли не ми е толкова радостно особено в края на месеца? Може би защото не очаквамнито политическа поддръжка нито службица.