Last news in Fakti

15 Юни, 2016 14:47 1 645 2

Токът от VІІ-ми блок на Козлодуй ще е по-скъп

  • асоциацията на индустриалния капитал в българия-
  • токът-
  • vіі-ми блок-
  • козлодуй-
  • по-скъп-
  • теменужка петкова

Доплащането на разлики би оскъпило електроенергията от VІІ-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с над 500 милиона лева годишно. Не е достатъчно да няма държавни гаранции, дългосрочни договори и миксиране на цената

Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати до Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание, Теменужка Петкова, министър на енергетиката и Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, становище във връзка с публикувана информация за водени преговори за строителството на VІІ-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. В становището се казва следното:

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) следи с повишено внимание постъпващите в публичното пространство информации относно водените преговори между правителството на Република България и на неназована китайска компания за строителството на VІІ-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Нещо повече, национално представителните работодателски организации в България, провеждат постоянен мониторинг на състоянието на енергетиката и на енергийната политика в страната. Една от последните прояви на това постоянно наблюдение е Декларацията на национално представителните организации в България от 26 май 2016 г.

От една страна, наличната информация предизвиква безпокойство поради определена липса на прозрачност – Министерството на енергетиката отказа да огласи името на заинтересуваната китайска компания, поради съображения за конфиденциалност. Това действие само по себе си беше излишно, тъй като името на компанията беше установено от журналистите в рамките на един следобед. Създаде се единствено впечатление за нежелание от страна на Министерството на енергетиката да даде информация за профила на компанията, която проявява интерес към VІІ-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По-тревожен е фактът, че няма пълна яснота около условията, при които китайската компания би инвестирала в изграждането на VІІ-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. АИКБ приветства изявлението на министър Теменужка Петкова по време на изслушване в Народното събрание, че „нови ядрени блокове ще бъдат изграждани само, ако финансирането им е без държавни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване от държавната НЕК и без миксиране на цената на пети и шести блок с новите мощности в АЕЦ "Козлодуй". Безспорно, това е отговорен подход.

Междувременно от медиите пристига информация, че „китайската компания, с която от ноември миналата година Министерството на енергетиката води разговори за изграждането на VІІ-ми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", е поискала гарантирани дългосрочно фиксирани цени на произвежданата от мощността електроенергия, за да инвестира в проекта, както и е готова да работи и по построяването на VІІІ-ми блок в атомната ни централа“. Евентуалното „влизане в положението“ на потенциалния инвеститор от страна на българските власти би имало изключително негативно отражение върху цената на тока за индустрията и домакинствата и би генерирало огромно обществено недоволство.

Нашето безпокойство обаче идва от опасността китайската страна или инвеститорът, който и да е той, да получи така нареченото „доплащане на разлики“. По изчисленията на експертите на АИКБ, поемането на подобен ангажимент при параметрите станали известни от медиите, би довело до формиране на ново „Задължение към обществото“, което ще се окаже по-голямо дори от скандалното задължение, формирано от привилегированото и непазарно положение на така наречените „американски централи“ – над 500 милиона лева годишно!

Ние вече имаме пред очите си примера със „Задължението към обществото“, генерирано от непазарната и недообмислена политика по отношение на производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и на така наречените „американски централи“ и от породилия се на основата на тази политика узаконен грабеж. Повтарянето на тази грешка, този път в „ядрена форма“, би се превърнало в бедствие с тежки икономически последици, което ще предизвика крайно негативна обществена реакция, далече надхвърляща протестите срещу ценовата добавка, предизвикана от споменатите по-горе ВЕИ, „американски централи“ и когенерациите.

Наше задължение е коректно да предупредим и изпълнителната и законодателната власт, че при евентуален договор за изграждане на VІІ-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ не е достатъчно той да бъде без държавни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване от държавната НЕК и без миксиране на цената на пети и шести блок с новите мощности в АЕЦ "Козлодуй“. В никакъв случай не бива да се допуска „доплащане на разлики“, към което вън от всякакво съмнение се стремят потенциалните инвеститори.

Инвеститорът, чието име журналистите откриха, е "Стейт Нюклиър Пауър Технолоджи Корпорейшън" (State Nuclear Power Technology Corporation – SNPTC) която е акционер в "Чайна Нешънъл Нюклиър Корпорейшън" (China National Nuclear Corporation - CNNC) и в "Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън" (China General Nuclear Corporation – CGN).

Петкова: Търсим в Китай стратегически инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, но не сме поемали ангажименти към компании, 3e-news, 14 април 2016, 15:54, http://3e-news.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8_47720

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джими

    0 0 Отговор
    Не разбирам, защо се строят тези бомби в България а в същото време се спъва развитието на алтернативни електрически централи.
    Навсякъде по света хората строят фотоволтаични , вятърни , водни и какви ли не а ние си строим атомни бомби!

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джими":

    Защото от фотоволтаиците цената на киловат е 35 стотинки. Няма проблем да ги направим, но тогава точно Вие ще ревнете против цената.