Last news in Fakti

17 Юни, 2016 04:06 1 331 0

45 000 учители се пенсионират

  • учители-
  • пенсионират
45 000 учители се пенсионират - 1

Около 45 000 са учителите, които скоро ще достигнат пенсионна възраст и в следващите три години вероятно ще напуснат образователната система.

В момента общо 85 000 са педагозите, които обучават децата по родните школа, а близо 55 процента от тях биха могли да се оттеглят от призванието си, заяви пред в. „Новинар” председателят на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Юлиян Петров.

На фона на застаряващата професия младите кадри отказват да се посветят на мисията да бъдеш учител заради ниското заплащане и работната обстановка. За да стане преподавател в родно школо, един млад педагог очаква средно 1500 лева месечно възнаграждение, а за директорски пост нагласите са заплатата да възлиза на 2000 лв.

По думите на Юлиян Петров един учител на средна възраст би приел да работи и при не толкова добри условия, но младите кадри на 25-годишна възраст търсят по-голяма финансова стабилност и затова очакванията им са за подобни суми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА