Last news in Fakti

11 Юли, 2016 04:30 3 877 4

Иран произвежда 90% от розовата вода в света

  • иран-
  • розова вода-
  • производство-
  • роза мохамади

България, Турция, Иран, Индия са четирите страни пионери в отглеждането на розата, от която се произвежда розова вода

Иран произвежда 90% от розовата вода в света - 1

Иран задоволява 90% от световното търсене на розова вода, благодарение на своите големи плантации с висококачествени Мохамади рози, заяви пред в. "Иран дейли", един от основателите на най-големия ирански индустриален клъстър, занимаващ се с производството и износа на розова вода.

Сред основните центрове за производство на розова вода е град Кашан, който освен, че отглежда рози, се е превърнал и в сборен пункт за ароматните цветове от различни краища на страната.

Градът, който отглежда розите Мохамади на площ от 1900 хектара, е дом на едва 10% от цялата продукция в страната. Цветовете събрани от полетата на града за година, възлизат на около 8000 тона.

Близо 40 на сто от розова вода се консумира в страната, а останалата част се изнася. По-голямата част от иранската розова вода се изнася за Персийския залив, Афганистан и Ирак, европейски държави като Германия, азиатски страни като Япония и Малайзия, страни от Централна Азия като Таджикистан, Армения и Узбекистан, както и за Канада и Русия.

Производство на розова вода в Иран датира от преди 2500 години. В момента розата Мохамади се отглежда в България, Турция, Иран, Индия, Украйна, САЩ, Канада, Франция, Великобритания и Япония. Първите четири страни са пионери в отглеждането на това цвете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    За разлика от Иран БГ произвежда освен розова И СЛИВОВА вода.

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Аааа, конски, къде забравяш "голата вода". То е малко параграф 22, де, щото ако можеше да се усетиш че си гола вода, нямаше да си гола вода, но щом я забравяш, значи си гола вода!
  • 3 Баш майстур

    0 0 Отговор
    Обичам вода с малко хмел ,но студена.
  • 4 Rose Drops

    0 0 Отговор
    Само на нашите управници не им е ясно, че не сме най-големите производители. На мен лично не ми е ясно как го правят явно ние като произвеждаме БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене) http://www.rose-drops.com/ и дори имаме онлайн магазин http://rose-drops.com/bg/shop/ и предлагаме на няколко пазара милиони бутилки трябва да сме най-големите в света.....
    Да ама не...
    Определено мисля, че въпреки това няма по-добра на пазара.