Last news in Fakti

17 Август, 2016 09:14 1 445 18

Симеон Дянков: Трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз

  • симеон дянков-
  • евро-
  • банки

Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира, коментира бившият финансов министър

Симеон Дянков: Трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз - 1

„Стрес тестовете като цяло показват, че банките ни са добре. Има само две банки, които са с българска собственост имат много препоръки, които трябва да изпълняват. Изводът е – трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз. Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира. Понеже този надзор осигурява стабилност”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият финансов министър Симеон Дянков относно доклада на БНБ, който излезе в събота.

„България не може да фалира, тъй като тук постъпват много средства от ЕС. Но изниква въпросът за социалното неравенство. Това се обяснява много трудно на хора с минимална работна заплата, защото бежанците получават пари по европейски стандарт”, отговори бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Не, защото вече левът е вързан с курса на еврото. Две са промените, които ще настъпят от влизането ни в ЕС – Европейския банков съюз, но това може да стане и без влизане в Еврозоната и това трябва да направим. България държи огромен резерв от 24 млн. лв., който няма да ни е необходим, ако влезем в Еврозоната. Парите могат да се използват за социална политика”, добави Дянков.

„Новата фигура кандидат за президент на ГЕРБ не я познавам. Но не смятам, че е вероятно тя да бъде Кристалина Георгиева. Тя има много отговорна работа в Брюксел и смятам, че мястото й е там. Външната обстановка толкова рязко се промени напоследък, че прогнозите кой ще е добър президент, са се променили”, добави Симеон Дянков.

„Трябват ни и Запада, и Изтокът. Защото ние сме по средата – голяма част от потока туристи идват от Изтока. Относно енергийни проекти, трябва да правим разлика. Относно проекта „Белене” трябва да сложим точка и да кажем, че изпозването на електроенергия пада и не ни трябва този проект. И проекта „Бургас-Александруполис” също не ни трябва. Темата „Южен поток” може да е полезна, но затова е нужна и Русия, и ЕС. България може да спечели от този проект”, коментира Дянков.

„Опозиция няма нито в икономическата политика, нито в президентската кампания. А досега не съм чул нито в ляво, нито в дясно се изказват смислени идеи как с нов президент ще се промени икономическата политика. Това показва реална липса на идеологии в Ляво и в Дясно, а на фона на тази ситуация правителството изглежда много добре”, добави той.

И коментира, че основният проблем пред страната ни е безработицата.

„Имаме транспорт, но къде са хората, които ще работят в тази сфера”, попита Дянков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Дянков с празни приказки не се постига нищо. Всичко това го знаят и децата. Колкото повече се обвързваме с ЕС, толкова повече потъваме. Това вече се вижда. Затвориха металургичните ни заводи за да сме зависими от тях. Европа я интересува само търговията през БЪЛГАРИЯ.
  • 2 Teraflop

    0 0 Отговор
    Ами върви,бе Дянков.Някой спира ли те?
  • 3 Иво

    0 0 Отговор
    Той ЕС са му преброени дните, ние към надзора да бързаме! Евалата, бате!
  • 4 пицария Дянков и сие

    0 0 Отговор
    За това Дянков отиде, ама отиде в Банката на Путин! За заслуги пред Русия!
    Сега очакваме и леля му да даде своя дял за братския руски народ, като Ятагана и Поревски.
  • 5 Милан

    0 0 Отговор
    Есенцията на статията е в нейния край. Липсва идеология. Бих искал да добавя, че липсва идеология за България от началото на прехода. "Корабът" на който се возим е с много капитани и затова няма определена посока. В кратката ни нова история се доказа, че страната ни е вървяла успешно само при еднолично управление. Тогава се знае накъде отиваме, какво трябва да постигнем и как ще живеем. Дано БОГ ни изпрати водач, който да поведе народа ни с грижата и любовта на "бащица".
  • 6 Сила

    0 0 Отговор
    Дянков изгони всички инвеститори с нелогичната си политика сега се появи да коментира. Я да бяга... Ясно е че още има приятели сред чуждите банки, които имат проблеми тук и са му платили да ги защитава
  • 7 Маца

    0 0 Отговор
    Как ли пък не! Слава богу, че тоя некадърник отдавна не е министър. С глупостите които приказва сега за българските банки достига нови висини в некомпетентността си.
  • 8 Катрин

    0 0 Отговор
    Как ли пък не - Европейския банков съюз. Дянков тия да си ги пробутва на будалите, които все още му вярват. Какво да правим в този съюз, да плащаме пак сумати такси, а да нямаме никакви права, защото не сме в Еврозоната. На тестовете на европейските банки се видя много добре, колко добре са надзиравани и управлявани. Всички имаха покъртителни резултати. Нашите са много по-високи от техните. Само пример, изискването за капиталова адекватност в ЕС е мин. 4,5%, а при нас 10%.
  • 9 Мартин

    0 0 Отговор
    Великобритания драпаше като луда да напусне ЕС! Унгария и Полша също искат да се махат и от ЕС и от Еврозоната! Ние, като последни будали, се натискаме да влезем в един компрометиран и разпадащ се съюз на Еврозоната! Нима европейските банки, които са част от Европейския банков съюз са цъфнали и вързали? Погледнете плачевното състояние на италианските банки например, на които им трябват 130 млрд. евро! А този смешник Дянков ще ни дава акъл да драпаме към този съюз?!?
  • 10 Амиго

    0 0 Отговор
    Добре, че от Дянков отдавна нищо не зависи, иначе съвсем щеше да съсипе икономиката на страната ти. Не разбирам само защо продължават да го канят и му искат мнението, което не струва пет пари.
  • 11 Иван

    0 0 Отговор
    Много тъпо изказване на Дянков. Реално погледнато вади нож на умряло куче както е казал народът. Плюе по Искров, който вече го няма и няма да му отговори. А добре, като Искров е бил лош, нали Дянков като финансов министър работеше с него 3-4 години. Защо сега говори срещу него, а тогава не е казвал нищо?
  • 12 Бидона

    0 0 Отговор
    Да вървим по бързо преди да се е разпаднал!
  • 13 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    умен и прагматичен както винаги.огромно богатство за българия но неизползвано .нека не го коментират хора ,които не разбират от икономика.казаното за тях е абсолютно неразбираемо.
  • 14 Пррр

    0 0 Отговор
    Да вървим по-бързо и да слагаме парите под дюшеците, че влезем ли ще плащаме на банките да си държим парите в тях!
  • 15 Иванов

    0 0 Отговор
    Дянков е бедствие за България!
    Първо, Европейският банков съюз фактически не съществува. Нека започнем от там. Това е една идея, една очевидно все по-трудно осъществима идея. Виждаме, че нито фискалният, нито банковият съюз толква лесно се реализират, и все по-трудно става, и все по-некомпетентно действа европейската администрация в тези направления. Аз, честно казано, много се съмнявам колко скоро тези идеи ще се осъществят и дали ще са в този формат, в който се мислят днес. Много даже е съмнително. Трусове се почувстваха поради невъзможността в момента европейската администрация да управлява икономиката в съответствие с това, което се случва на пазара.

    Коментиран от #16

  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    кви са тези трусове иванов?европеиската икономика е проспериращта от 500 млн.европеици малцина са тези дето бедстват ,много по-малко от тези в икономики като русия сащ или китаи.кое е бедствието причинено от дянков на българия?
  • 17 Киро

    0 0 Отговор
    Винаги ми е било смешно да чета глупостите на някакви атакаджийчета със заучени фразички.

    Глупости, твърдения без смисъл или логика, пак глупости, след това малко фантастика и нова серия глупости!
  • 18 CL500

    0 0 Отговор
    ...''България държи огромен резерв от 24 млн. лв.''
    Дано това не ни е огромния резерв, това е бюджета на някоя малка община. :-)