Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 19:27 1 628 0

"Труд" и "24 часа"- заложени срещу кредит от 5 млн. евро

  • труд-
  • 24 часа

Имуществото на вестниците "Труд" и "24 часа" е заложено срещу кредит от 5 млн. евро в средата на тази година. Това става ясно от договор за особен залог на търговско предприятие, който сключил Уникредит Булбанк с Комерс Контакт 2010 ЕООД, съобщиха от БГНЕС, които разполагат със сключения на 15 юни тази година договор.

Договорът е сключен между Банката, която отпуска кредита, Комерс Контакт 2010 ЕООД и 168 часа ЕООД, Агенция Стрела ЕООД, вестникарска група България ООД, Печатница София ЕООД, издателство за списания Медия ЕООД и Медийна група България Холдинг, които като солидарни длъжници са сключили договор за банков кредит на 9.06.2011г. По силата на този договор банката предоставя на Комерс Контакт 2010 кредит от 5 млн. евро.

Договорът за особен залог се сключва, за да се обезпечи банката за всички вземания. Така, за да се обезпечи кредита Комерс Контакт залага цялото си търговското предприятие в състоянието, в което се намира към сключването на договора. Комерс Контакт запазва правото си да управлява заложеното предприятие и може да извършва сделки и да се разпорежда с недвижими имоти и основни активи (машини и съоръжения и вземания), но само с изричното съгласие на банката. Комерс Контакт се задължава, по силата на този договор и постоянно да поддържа обща отчетност на активите на не по – малко от 30 млн. лв. Ако те намалеят са длъжни да уведомят и банката.

Комерс Контакт се задължава да пази имуществото, да се грижи за него. Има и клауза, според която Комерс Контакт се задължава да "осигурява по всяко време незабавен достъп на легитимни представители на заложния кредитор (б.ред. банката) до обекти, включени в състава на заложеното търговско предприятие, за извършване на проверки на състоянието, наличността и условията на съхранение на имуществото на предприятието".

Ако не спази, която и да е от клаузите в договора Уникредит Булбанк има право "да пристъпи към изпълнение върху цялото имущество на залогодателя и върху отделни негови активи". Ако пък не плащат кредита банката "обявява предсрочна изискуемост на кредита". "Кредиторът има право без да се обръща към съответните съдебни и/или юрисдикционни органи да събере принудително своите вземания".

Банката има право да изиска предсрочно кредита или част от него и да вземе заложеното имущество, ако не се изпълни, което и да е от условията на договора. Междувременно от Софийски градски съд съобщиха, че на 05.10.2011 г. магистратите са допуснали обезпечителна заповед за възбрана на движим и недвижим имот, собственост на "Медийна група България – Холдинг". Възбраната е по искане на "БГ Приватинвест ГмбХ" във връзка с обезпечаване на бъдещи искове. Три дни по – късно СГС е допуснал и допълнителна обезпечителна мярка - особено представителство на "БГ Приватинвест ГмбХ" в управлението на "Медийна група България – Холдинг".

Обезпечителната заповед в полза на Христо Грозев, докато трае съдебния спор с Любомир Павлов и Огнян Донев бе причина малко преди обед частен съдебен изпълнител и полиция да влезат днес в редакциите на вестниците "Труд" и "24 часа". Запорът е наложен, за да се гарантира, че няма да се разпродаде имущество. Съдебният изпълнител Стоян Якимов описа машините и оцени имуществото във връзка с бъдещи искове на "БГ Приватиневест". "Машините са оставени, работят. Назначен е пазач от фирмата - собственик, обясни Якимов, за да аргументира отговора си, че вестниците няма да спрат да работят. Той каза, че вчера е идвал в Полиграфическия комбинат, но са постигнали компромис да дойде днес сутринта, за да се направи опис.

Съдия-изпълнителят е поискал съдействие от полицията, "тъй като не получих необходимото съдействие от собствениците и бяха принудени по този начин да ме допуснат до сградата и до самите машини", посочи той.

Огнян Донев, един от собствениците на Медийна група България Холдинг пък заяви, че "всичко може да се прави, но изчакайте ден-два и ще видите, че това е просто използването на някаква дупка в съдебната система, където услужливо се прави репресия срещу българска медия".

"В 21 век това освен много шумотевица, друго не предизвиква. Смятам, че всичко ще си дойде по местата", коментира той. Огнян Донев смята, че събитията, които се разиграха днес са услужливост спрямо техните конкуренти, "но ако смятат, че по този начин ще надделеят в конкурентната борба, се лъжат", предупреди той. "Нямаме никаква идея да продаваме, нито да разместваме, тъй че който иска да го описва, то го има в списъците", посочи Донев. Той е категоричен, че вестниците ще продължават да излизат и не вижда основание да не се случва това. Донев бе категоричен, че днешните събития няма да попречат. "Някои хора смятат, че по този начин се води конкурентна борба в 21 век в България – страна-членка на Евросъюза. Това са опити на хора с грешни разбирания в миналото, че така се води конкурентна борба", предупреди Донев. Той не поиска да "отива" по-далеч с коментара си и да прави връзка с предстоящите избори на 23 октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА