Last news in Fakti

20 Октомври, 2011 15:17 1 366 1

В Колумбия, Ботсуана и Македония се прави по-лесно бизнес от България

  • doing business-
  • световна банка-
  • българия

В Черна гора, Македония, Колумбия, Казахстан, Ботсуана, Руанда, Армения и Грузия се прави по-лесно бизнес от България.

Това става ясно от тазгодишната класация на Световната банка "Да се прави бизнес" (Doing business), която обхваща 183 икономики. Тази година е била рекордна за реформите в полза на свободното предприемачество по света и особено в страните с нововъзникващи пазарни икономики и развиващите се държави.

България слиза с 2 на 59-то място, като отчита подобрение в 4 области, но отстъпва в 5.

Прогрес при нас се наблюдава в „Достъп до електричество“, „Плащане на данъци“, „Трансгранична търговия“, „Прилагане на договорите“. По пет показателя има влошаване - „Започване на бизнес“, „Получаване на разрешителни за строеж“, „Регистриране на собственост“, „Защита на инвеститорите“, „Уреждане на несъстоятелност“. Без промяна е областта „Достъп до кредитиране“.

За шеста поредна година Сингапур оглавява класацията на страните, в които най-лесно се прави бизнес. След него се нареждат Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания. Южна Корея и Исландия са влезли в така желаната десетка, измествайки Швеция и Саудитска Арабия.

В дъното на класацията са Еритрея, Република Конго, Централна африканска република и Чад.

Според проучването на Световната банка, правителствата в 125 страни от изследваните 183 са приложили общо 245 бизнес регулаторни реформи в периода от юни 2010 до май 2011 година, което е с 13% повече спрямо предходната година.

Като място за правене на бизнес Мароко отчита най-голям напредък в класацията, оглавявайки скока на благоприятните за бизнеса реформи в Африка и Източна Европа, отбелязва Ройтерс. Страната се е преместила с 21 места напред до 94 място.

Сред държавите с голям напредък в създаването на добър бизнес климат са също Молдова, която се е придвижила с 18 места напред до 99, и Македония, която е минала с 12 места напред до 34-то.

Армения се е изкачила с шест места в глобалната класация и заема 55 място благодарение на извършените пет регулаторни и институционални реформи между юни 2010 г. и май 2011 г., което е и най-високата бройка извършени реформи за региона.

Кипър се е изкачила до 40-та позиция. Страната през последните месеци предприе редица реформи за защита на инвеститорите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 neuk

    0 0 Отговор
    а преди 3 год. бяхме на 35-то място. Как стана това и дали някой от управлявашите се пита??????????????????