7 Октомври, 2016 10:23 1 785 1

Корупцията най-сериозната пречка пред бизнеса

  • корупцията-
  • най-сериозната-
  • пречка-
  • бизнеса

БТПП се обяви за електронно правителство, което да се бори с некоректните практики

Корупцията най-сериозната пречка пред бизнеса - 1

На страницата на БТПП заработи раздела "Сигнали за корупция" - твоят сигнал има значение, тъй като 90% от анкетираните изявиха желанието си БТПП да предлага възможност за сигнали за корупционни практики. 

Сигнали могат да подават Търговски дружества (ТД) или Юридически лица (ЮЛ) с нестопанска цел.

БТПП проведе анкетно допитване, за да проучи мнението на своите членовете за един от сериозните икономическите и обществени проблеми у нас – корупцията. Проучването е осъществено по електронен път, в периода 20-27 септември 2016 година. 

Резултатите от анкетата на БТПП показват, че корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Това е мнението на преобладаващата част от анкетираните – 78%. 20% от анкетираните отговарят, че корупцията не е голям проблем за бизнеса, а според 2% нивото на корупция е ниско и не затруднява фирмите.

Конкретно на въпроса дали им е оказван натиск за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура през последните години – 48% отговарят отрицателно, 46% съобщават, че е имало натиск върху тях, а останалите 6% не желаят да отговорят.

Според 96% от фирмите най-много корупцията у нас има в държавната и общинската администрация, като само 4% считат, че е най-голяма корупцията в неправителствения сектор. По-конкретно – обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че там нивото на корупция е най-високо.

Политическите назначения в администрацията; непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка са двата основни фактори, които провокират развитието на корупционни практики, според анкетираните.

Резултатите от допитването показват три водещите начини за ограничаване на корупционните практики: въвеждане на електронно правителство (в т.ч. прозрачност на работата на администрацията); реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост; по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

Въвеждане на мълчаливото съгласие, ефикасност на съдебните производства, завършващи с осъдени лица, много високи парични глоби, проучване на практиките от Румъния за справяне с корупцията, са част от конкретните предложения, които членовете на БТПП предлагат за противодействие срещу корупцията.

В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление. Като цяло проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рес еоод

    0 0 Отговор
    и прокуратурата какво ще направи