Last news in Fakti

15 Октомври, 2016 20:31 3 547 7

Осигуровките, стажът и пенсионната възраст скачат догодина

  • осигуровките-
  • стажът-
  • пенсионната възраст-
  • догодина

Колкото е по-висока заплатата, толкова повече ще "струва" и процентът увеличение

Осигуровките, стажът и пенсионната възраст скачат догодина - 1
Снимка: bTV

По-високи осигуровки за пенсия от догодина са заложени в Кодекса за социално осигуряване. Стажът и възрастта за пенсия продължават да растат с по два месеца на година до достигане на 65 години и за мъже, и за жени, съобщи bTV.

Така за да се пенсионират догодина за най-масовата трета категория труд, мъжете трябва да са на 64 години и да имат 38 години и 4 месеца стаж. За жените стажът е 3 години по-малко. Те трябва да са на 61 години.

Същевременно, плавно се увеличава и вноската за фонд „Пенсии” с по 1% през 2017 г. и 2018 г. Така всички осигуровки общо ще достигнат 32%. По-високите вноски трябва да намалят огромния дефицит в бюджета на държавното обществено осигуряване - с всеки процент ръст се очаква в НОИ да влизат около 250 милиона лева допълнително.

Колкото е по-висока заплатата, толкова повече ще "струва" и процентът увеличение. Разпределението се запазва  - 60% от увеличението ще бъде за сметка на работодателя, а 40 на за сметка на работника.

Аргументът, с които беше решено вдигането на стажа, възрастта и осигуровките за пенсия е, че това ще гарантира с 40 на сто по-високи пенсии, но след 10 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пич

    1 0 Отговор
    да има за т.нар.бежанци
  • 2 xxx

    1 0 Отговор
    Здравейте на всички които са на линия..
    Много пъти съм гледал потелевизията..
    как възрастни се гърчат работиха над 30г.в сел.стопанство ,и забележете 130лв. пенсия.Има ли някой да ми отговори на този елементарен въпрос??
    Някои въобще има ли представа как се живее в еврозоната и ред.ред..и т.н
  • 3 ВъйВъй

    1 0 Отговор
    Ние не сме в еврозоната. Всъщност ни не сме никъде!
  • 4 Диди

    1 1 Отговор
    Мисля,че ще е най добре да се направи,,единна пенсия,,Всеки да получава еднаква висока пенсия.Хора които получават ниски пенсии,да се интересуват дали имат право на парична помощ от държавата за да не мизерстват.
  • 5 лимонад

    0 1 Отговор
    най добре ще е ако 20% от осигуровката може да посочиш на кой пенсионер да я преведат. така хем пенсионерът ще е подпомогнат и няма да мизерства, хем всеки родител ще насърчава децата си да останат тук, хем всеки работещ ще се чувства че помага на роднини.
  • 6 hmhmhm

    1 0 Отговор
    Трагедия които може да се спасява. Не ми се дава и една стотинка за пенсия. Та аз ще съм умрял и кой ще вземе парите ? Я с....р
  • 7 Д-р Менгеле

    0 0 Отговор
    Проблемът на НОИ е сивия сектор, където хора заработват хиляди, десетки хиляди месечно, а се осигуряват на мин. заплата, че и на половин работен ден ако може. Частните фирми на 75% практикуват тази политика. После на държавата се налага да добавя от фонда, за да компенсира до минималната пенсия. Някой изобщо не плащат стотинка осигуровки и накрая получават социална пенсия. Просто институциите не вършат никаква работа, защото е лудост да плащаш социална пенсия на човек, каращ джип за 100000 лева и живеещ в мезонет на центъра, закупени с пари от сивия сектор. В Булгаристан всеки тарикат се опитва по всякакъв начин да издои държавата и неработещите й институции, но не ги виня, защото за цигойнерите пари има, а за българите няма... Аз временно съм решил проблема, като избягах от Булгаристан и работя на място, където няма да получавам 250-300 лева пенсия след 35 годишен стаж.