20 Октомври, 2016 09:27 1 212 1

90% ръст на пътниците към 2035 г.

  • iata-
  • пътници-
  • прогнози
90% ръст на пътниците към 2035 г. - 1
Снимка: М. Богданова ©

Международната асоциация по въздушен транспорт IATA прогнозира, че към 2035 г. двойно ще нарасне броят на пътниците. Ако през тази година техният брой ще е 3.8 млрд. души, то през 2035 г. се очаква тази цифра да набъбне до 7.2 млрд. души, което е ръст от 90%. Средно с 3.7% ще се увеличава броят пътници годишно. „Хората искат да летят. Търсенето на авиационни пътешествия през следващите две десетилетия ще се удвои”, казва Александър де Жюняк, президент на IATA.

За разглеждания период най-много ще се увеличат пътниците от Китай (+817 млн.). На второ място ще са САЩ (+484 млн.), а трета ще е Индия (+322 млн.). Четвъртата и петата позиция остават за Индонезия (+135 млн.) и Виетнам (+112 млн.).

Средно с 8% на годишна база ще нараства авиационният пазар в страни като Сиера Леоне, Гвинея, Мали, Руанда, Того, Замбия и Мадагаскар.

Като цяло в Азиатско Тихоокеанския регион увеличението ще е 4.7% на годишна база, до 3.1 млрд. пътници, а в Северна Америка се очаква годишно авиационният пазар да нараства до 2.8%, или с 1.3 млрд. пътници. За Европа процентът е 2.5%, до 1.5 млрд. пътници на година. Латинска Америка – 3.8%, до 658 млн. пътници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 haho

    0 0 Отговор
    Ами увеличава се естествено, защо мислите управниците дават на ТИМ летище София за 35 години? Защото се очаква приходите на летището рязко да се вдигнат в следващите няколко години. Да не говорим за инвестиционните програми, които никой не осъществява - и тези пари като се спестят (защото на всички е ясно, че надзор няма) печалбата става милиарди.