Last news in Fakti

12 Януари, 2017 16:26, обновена 12 Януари, 2017 16:58 2 100 0

Слънчева енергия от пепелта на Чернобил

  • слънчева енергия-
  • чернобил-
  • украйна-
  • китай-
  • проект

Китайски компании ще инвестират във възобновяема енергия в Украйна

Слънчева енергия от пепелта на Чернобил - 1
Снимка: БТА/АР

Две китайски компании планират да инвестират 1 милиард щатски долара в строителството на гигантска слънчева ферма върху земята, замърсена от Чернобилската атомна авария, информира "Клаймът Нюз Нетуърк".

Проектът на азиатските фирми предвижда изграждането на слънчева електроцентрала с мощност от 1 GW (един гигават), която ще се простира на площ от 2 500 хектара. Всичко това трябва да се построи за две години.

Соларните панели ще бъдат доставени и инсталирани от дъщерното дружество на "Голдън Конкорд Холдингс" (GLC), един от най-големите концерни за възобновяема енергия в света. Китайската национална корпорация за внос и износ на машини пък ще построи и ръководи електроцентралата.

"Земята там е евтина и има изобилие от слънчева светлина, което е солидна основа за проекта", заяви украинският министър на околната среда Остап Семерак.

Чернобилската атомна електроцентрала аварира през април 1986 година. Инцидентът, който е в близост до тогавашния съветски град Припят (днешна Украйна) предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Предвиденият терен за строителство от китайците е на юг от Чернобил, в тъй наречената 30-километрова радиоактивна "Зона на смъртта".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА