Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 17:32 1 467 0

БНБ подкрепи Столична община в битката й за Общинска банка

  • бнб-
  • общинска банка-
  • банка-
  • ковачки
БНБ подкрепи Столична община в битката й за Общинска банка - 1
Снимка: БГНЕС

Столична община получи възможност да си върне Общинска банка след като БНБ днес обяви, че обезсилва акциите на Хисто Ковачки за срок от шест месеца. Това става ясно от днешното решение на Централната банка.

Освен това централната банка е разпоредила да се направят промени в устава на Общинска банка. Според тях решенията на общото събрание на Общинска банка ще трябва да се вземат с две трети от гласовете, а не както е сега с мнозинство от три четвърти.

Тази разпоредба на БНБ на практика ще даде възможност на Столичната община да си върне контрола над банката, тъй като сега решенията не могат да се взимат без гласовете на фирмите около Ковачки.

При надзорни проверки БНБ е констатирала задълбочаващи се проблеми в размера и качеството на експозиция кредити към група дружества с данни за свързаност помежду си и с миноритарните акционери, които притежават и упражняват блокираща квота от капитала на банката.

Това наложило предприемането от страна на БНБ на допълнителни надзорни мерки и предписания, се казва още в съобщението на Централната банка.

Става дума за петте миноритарни акционери, които са фирми, свързани с Христо Ковачки и общо притежават акции повече от 25% от капитала на Общинска банка.

Съобщението на БНБ става часове преди насроченото за петък Общо събрание на Общинска банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА