Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 18:31 1 220 0

Съдът спря връщането на Общинска банка на София

  • ковачки-
  • общинска банка

Фирми на Ковачки обжалваха решението на общото събрание

Софийският градски съд спря връщането на контрола върху Общинска банка на Столичната община, съобщи БГНЕС. Това се случи, след като съдът уважи молбите на две компании, контролирани от Христо Ковачки, в Търговския регистър да не се вписват промените в устава на банката и в Надзорния й съвет.

Въпросните промени бяха приети на 11 октомври, ден след като БНБ отне правото на глас в управлението на банката на пет фирми, свързани с Ковачки. Компаниите са „ОЗК Застраховане“, „Интеркомерс груп плюс“, „Търговска асоциация“, „Мина Станянци“ и „Атоменергоремонт“.

В първия възможен работен ден след общото събрание на Общинска банка – 14 ноември „Интеркомерс груп плюс“ обжалва в СГС взетите в петък решения и иска от съда да наложи мярка за спиране на вписванията в регистъра, докато се произнесе по същество.
На 15 ноември идентична жалба подава и друга фирма контролирана от Ковачки - „Търговска асоциация“.
 
Още същия ден, на 15 ноември, в рамките на няколко часа съдия Иво Дачев от търговското отделение на градския съд уважава молбите за спиране на вписването на промените в устава и Надзорния съвет на Общинска банка в Търговския регистър заради висящи съдебни спорове относно законосъобразността на проведеното общо събрание. Двете определения на съда са идентични и не подлежат на обжалване.

Отделно от двете дела в СГС, има и трето във Върховния административен съд (ВАС). То е образувано по жалба на „ОЗК Застраховане“, която оспорва заповедта на БНБ за лишаването й от правото на глас в продължение на шест месеца. Контролираното от Ковачки дружество е поискало от ВАС предварително спиране на заповедта на БНБ, но ВАС го е отхвърлил.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА