Last news in Fakti

12 Февруари, 2017 23:30 4 334 6

Дарт Вейдър на Русия

  • игор сечин-
  • роснефт-
  • путин-
  • русия-
  • санкции

Дясната ръка на Путин – Игор Сечин трупа все повече власт зад кулисите на Кремъл

Дарт Вейдър на Русия - 1
Снимка: АП/БТА

Късно през нощта на 14 ноември 2016, Игор Сечин, главен изпълнителен директор на руската държавна петролна гигант „Роснефт”, кани на среща министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Тя се провежда в централата на компанията, разположена в сграда от царска епоха от другата страната на река Москва срещу Кремъл.

Това пише Vox.com. Сайтът се позовава на информирани източници.

На срещата в Роснефт на Улюкаев е била предадена голяма сума пари в присъствието на Сечин. Часове по-късно министърът е бил арестуван по обвинение за корупция за $2 млрд. Самият Алексей Улюкаев твърди, че е невинен и е натопен. Но операцията по неговото задържане възраждат спомените в руското общество за времената от ерата на Сталин.

Местните медии „рисуват” Сечин като „Дарт Вейдър на Путин”, а грама от посолството на САЩ го описва като „сивия кардинал на Кремъл”.

Сега, когато неговият приятел и бизнес партньор Рекс Тилърсън е станал държавен секретар на президента Доналд Тръмп, Сечин е готов да играе още по-важна роля: за подобряване на отношенията на Русия със САЩ и сваляне на санкциите срещу Кремъл. Това коментира анализаторът Станислав Белковски.

Влиянието на Сечин скоро може да се увеличи. Някои спекулират, че магнатът може да стане премиер, ако Путин е избран през 2018 г. за още един мандат за президент.

Самият Сечин е заинтересован от вдигането на западните санкции. Това ще позволи на „Роснефт” да финализира сделката за $500 млрд., подписана с Exxon Mobil при управлението на Рекс Тилърсън. От американската компания вече обявиха, че наложените на Кремъл санкции са и причинили загуби за $1 млрд.

Спекулациите в руски медии сочат Сечин за горд притежател на къща $60 млн. и яхта за $100 млн. Говори се, че президентът на „Роснефт” обича лова.

В биографията на Сечин има доста общи неща с тази на Путин. Учи в Ленинград. Работи за военното разузнаване на СССР в Африка. След разпадането на Социалистическия блок той се връща в Ленинград и започва работа в кметството, където се среща с Путин.

И все пак дори и критиците на Сечин признават, че той е изпълнил задачата да превърне една маргинална петролна компания във водеща не само в Русия, но и в света.

Не трябва да се забравя, че Русия и ОПЕК успяха да договорят намаляване на квотите за добив на петрол. Сделката стабилизира цените на черното злато над $55 за барел. Това даде глътка въздух за бюджета на Русия.

Самият Сечин успя да привлече чуждестранни инвеститори в „Роснефт”. На 10 декември 2016 г. Суверенният фонд на Катар заедно с швейцарската компания „Гленкор” купиха за €10,5 млрд. 19,5% от стратегическата руска петролна компания.

Анализатори припомнят, че приватизацията на „Роснефт” е била планирана по две причини – едната е финансова, другата – политическа. Русия се нуждае да затвори бюджетната дупка, появила се от ниските цени на петрола, а Путин има голяма антипатия към голямото увеличаване на държавния дълг, особено в момент, когато дълговият пазар не е съвсем благосклонен. Но онова, което е почти толкова важно за Путин е, че сделката бе насочена към това да покаже, че западните санкции срещу Русия са неефективни.

Важна роля в това изигра „Дарт Вейдър от Русия”. Дясната ръка на Путин – Игор Сечин трупа все повече власт зад кулисите на Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 11 Отговор
    Айде пияните ушанки да започват да коментират .

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 tost

    6 4 Отговор
    Някой май е прекалил с водката.......пардон с уискито.

    Какво ли не правят някои хора за един пробит $.

    Коментара ми е до намбър Уан – истинските хора се познават по кръстчетата + а троловете по минусчетата – ;)

    Коментиран от #5

  • 4 мсимов

    0 0 Отговор
    активите на роднефт бяха приватизирани от кремълските олигарси чрез фиктивна приватизация като се ползваха гленкор и катарския фонд
  • 5 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    тост-че за познаването си прав. В тоя сайт на копейкаджиите им се пишат +та защото директивите са такива. А оценките за реални хора са в реалния живот. Къща за 60 милиона долара - тоя да не ги е спечелил с честен труд тия пари? И яхта за 100 милиона - хахахахаха... Пусни си "Party like a russian" с лириката и ще разбереш какво мислят за такива като този на запад. Помияри обричащи собствения си народ на бедност и алкохолизъм. И накрая пак дупка в земята 2х1
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    А Путин джуджето Дурин ли е?