Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 14:43 1 155 3

Пловдивските работодатели привлякоха интереса на 1000 души от цялата страна

  • jobtiger-
  • пловдив-
  • клъстър
Пловдивските работодатели привлякоха интереса на 1000 души от цялата страна - 1

На 10 и 11 февруари 2017 г. в Монтана и Бяла Слатина се проведоха заключителните събития от „Информационните дни на кариерата“. Интересът на стотиците хора от тези населени места към работа в „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ още веднъж показа, че фирмите от района на Пловдив предлагат добри условия и могат да намерят кадри в регионите с висока безработица, обобщиха организаторите от JobTiger.

Стратегическата инициатива „Информационни дни на кариерата“, подкрепена от „Клъстер Тракия икономическа зона“, община Пловдив и фондация „Тръст за социална алтернатива“, стартира миналата година с цел привличане на кадри от региони с висока безработица за най-големите работодатели от ТИЗ. „Тя е една алтернатива за работа в България, алтернатива на това да отидат в чужбина и да работят по-ниско квалифицирана работа, а от друга страна компаниите да намират повече и по-качествени работници“, обобщи идеята по бТВ зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

„Информационните дни на кариерата“ включваха 5 срещи в различни градове в страната с едни от най-големите фирми в пловдивския регион – АББ България, Белла България, Биомашиностроене, Кауфланд България, Либхер Хаусгерете – Марица и Сенсата Технолоджис България.

В рамките на 3 седмици се проведоха срещи в Ловеч, Сливен, Стамболийски, Монтана и Бяла Слатина. Над 1000 души посетиха събитията и се срещнаха лично с представители на работодателите. Много от кандидатите имаха подходящ профил и започнаха процеса по кандидатстване, а няколко от тях вече са назначени и организират преместването си в Пловдив.

„Вярвахме в проекта, когато започна, но все пак имаше известен скептицизъм у нас. Нормално е да не си сигурен в успеха, когато си пионер в една сфера, но вече имаме назначени служители. Убедени сме в смисъла от инициативата и ще продължим да бъдем част от нея“, сподели представител на една от фирмите участници.

Кандидат от Бяла Слатина реагира емоционално и благодари, че инициативата се случва и в неговия град: „Бог да ви поживи! Тук малкото, които си намират работа е все за минимална заплата, а и нея я бавят с месеци.“ Безработна жена разказа как е напуснала работата си в производствено предприятие, заминавайки за Гърция и след трудностите там е готова да замине за Пловдив, а опитът й е напълно подходящ за предлаганите позиции.

Организаторите от JobTiger потвърдиха, че срещите с работодатели ще продължат да се провеждат и до дни предстои да се обявят датите и градовете, които ще бъдат част от втория етап на инициативата „Информационни дни на кариерата“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 toma por kulo

    3 0 Отговор
    e kak nqma da tarsqt 600 leva na 3 smeni I kato kosmonavti v sterilna sreda I posle ne mogat da namerqt v Plovdiv rabotnizi mi daite pone malko po golemi zaplati I 6a nametite I v filibe
  • 3 nkavrakov

    0 2 Отговор
    Колкото и трудно да е в чужбина си струва да опънеш платната най малкото в един момент от живота си да получиш достойна пенсия за старините си а не да те ограбят в България.
    Тук живота е някакво съществуване ,това не е живот .