Last news in Fakti

19 Февруари, 2017 08:24 1 508 0

Иран „лети” с Rolls - Royce

  • иран-
  • авиация-
  • договори

Иранската авиокомпания Aseman Airlines постигна споразумение с Rolls - Royce за закупуване на до 100 авиационни двигатели, съобщи АП. Агенцията се позовава на изявление от иранското министерство на градското развитие.

Aseman Airlines иска освен да закупи авиационни двигатели на Rolls - Royce, но и да получава резервни части и техническо обслужване.

Сделката с британската компания е успех за Иран. Гражданската авиация на страната пострада силно по време на периода на западни санкции. Постигнато споразумение за ядрената програма на Техеран ще позволи на иранските авиокомпании да имат достъп до най-модерните технологии в самолетостроенето.

Aseman Airlines са в преговори с германската компания TUI за наемането на три Boeing 738. Освен това постигна споразумение с Lufthansa за техническо обслужване на самолетите й.

Освен това до 21 март 2018 г. Airbus и Boeing ще доставят 9 самолета на Иран.

Официалните власти на Иран също подписаха споразумение с Lufthansa за техническо обслужване на националния превозвач. Анализите на специалистите показват, че през следващите години Иран трябва да отдели милиарди долари, за да закупи около 200 самолета. Сделката ще позволи да се смени тотално остарелия авиационен парк на страната и да се гарантира сигурността на гражданската авиация.

Иран също така води преговори с холандската консултантска компания NACO за модернизация и развитието на летището в Техеран.

Несигурната обстановка в съседен Ирак предоставя възможност на Техеран да се превърне в център на авиотрафика в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА