Last news in Fakti

28 Февруари, 2017 11:09 986 0

„Тотал“ иска да изнася втечнен газ от Иран

  • тотал-
  • газ-
  • иран
„Тотал“ иска да изнася втечнен газ от Иран - 1

Френската енергийна компания „Тотал“ е в напреднали преговори за придобиването на дял от строящ се в Иран терминал за износ на втечнен природен газ. Това обяви Ройтерс. Агенцията се позовава на информирани източници, които са пожелали анонимност.

Според тях Иран се опитва да обнови своите проекти за нефт и газ и замразеният терминал за за втечнен природен газ е един от тях. Това разкрива АП.

От „Тотал“ и Иранската асоциация за износ на газ, която е мажоритарен акционер в терминала, са отказали коментар.

Иран и Катар си оспорват първенството по газови запаси. От своя страна през последните години Катар изгради редица съоръжения за втечняване на природния газ и зае значителна част от пазара на синьо гориво. След постигната сделка за ядрената програма на аятоласите и свалянето на санкции, Техеран се опитва да повтори успеха на Катар. Залежите в находището Южен Парс се оценяват на 14 трлн. куб. м. от синьо гориво.

В момента Иран няма възможност да изнася втечнен газ. От своя страна „Тотал“ планира да вложи $2 млрд. в разработката на Южен Парс и размразяването на проекта за инсталацията за втечнен природен газ.

Анализатори припомнят, че преди налагането на санкциите през 2012 г. основен изпълнител на обекта беше разположената в Мюнхен германска инжинерингова компания „Линде“. Оттам отказват да разкрият подробности на какъв етап са стигнали фазите по изграждането на инсталацията за износ на втечнен природен газ.

Нейното завършване ще даде възможност на Техеран да си възвърне изгубени позиции на традиционни за страната пазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА